Orbanov zet iza novog nekretninskog brenda u hrvatskom susjedstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2024. u 07:00
Tri poslovna parka povezana su ulicom Milutina Milankovića, jedna zgrada je preko puta Beogradske arene, a druga pored naselja Belville/Shutterstock

Tiborcove tvrtke raspolažu s oko 122.000 m2 premium poslovnog prostora.

Početkom ove godine zet mađarskog premijera Viktora Orbana objavio je kupnju pet poslovnih parkova u Beogradu, koji uključuju jedanaest modernih poslovnih zgrada, a kupnju je obavio preko Diofa fond menadžmenta, dijela grupe BDPST koju vodi Isztvan Tiborc, objavio je Forbes Srbija.

Tri poslovna parka povezana su ulicom Milutina Milankovića (Zeleno srce, Četrdeset jedna i Avenija 19), jedna zgrada je preko puta Beogradske arene, a druga (Poslovni centar Beograd) pored naselja Belville. Sve skupa raspolažu s oko 122.000 četvornih metara premium poslovnog prostora, navodi se.

Međunarodni brend
Prema Forbesu, praktično u isto vrijeme kada je srpskoj javnosti objavljeno da kupuje poslovne zgrade u Beogradu, Diofa fond menadžment promijenio je ime u Granit Fund Management. Kako je tom prilikom navedeno na internetskim stranicama tvrtke, Granit Fund Management oslanjat će se na stručnu podršku Granit banke, jedne od najznačajnijih u Mađarskoj, u kojoj Tiborcova grupa također ima udio.

Promjenom imena investicijsko društvo lansiralo je novi međunarodni brend – Grandum. Pod tim će nazivom biti objedinjene sve usluge i ciljevi u poslovanju nekretninama. Ta je podružnica osnovana 2023. godine i planira pod novim imenom upravljati nekretninama ukupne površine 280.000 četvornih metara.

Vlasnički odnosi
Prema Forbes Srbija, u proteklih nekoliko tjedana poslovne zgrade u Novom Beogradu dobile su novi brend. Prozori na ulaznim vratima oblijepljeni su nazivom Grandum nekretnine, a ispred njih tzv. totema gdje umjesto imena prijašnjeg vlasnika, Indoteka, sada stoji naziv Grandum.

U ovim zgradama nalaze se neke od najvećih i najpoznatijih kompanija i institucija u Srbiji, kao što su Nestle, Adidas, Tetra Pak, Apatinska pivara, Schneider Electric, Bol Corporation, Unicredit i Halk banka, Air Serbia, Philip Morris, Veleposlanstvo Australije i Delegacije Europske unije u Srbiji i dr.

Ono što tvrtka zeta Viktora Orbána još nije promijenila su nazivi tvrtki koje upravljaju tim poslovnim parkovima. Vlasnička struktura svih je ista – 70 posto je u vlasništvu mađarske tvrtke Office Planet, a 30 posto druga mađarska tvrtka Gordius. Tvrtke i dalje vode Mirko Smiljanić i Marton Kalmar Nagy.

Forbes navodi i da je uvidom u podatke katastra u vlasništvu tvrtke samo zemljište ispod poslovne zgrade House kod Beogradske arene, dok su ostale parcele na kojima su izgrađeni poslovni parkovi ili zgrade i dalje u vlasništvu Republike. Srbije ili Grada Beograda, a zemljište je dobiveno temeljem zakupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close