Orasi i lješnjaci iz Turske preplavili tržište

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2024. u 14:15
Foto: Shutterstock

Cijene oraha u maloprodaji su pale, a kilogram se može kupiti za 11 KM.

Cijene oraha u maloprodaji u BiH su pale, a kilogram ovog koštuničavog voća može se kupiti za 11 KM, iako je kilogram lješnjaka i dalje oko 25 KM, uzgajivači kažu da je problem kod oraha, ali i kod lješnjaka. uvoza, uglavnom iz Turske, što diktira cijenu ovih proizvoda.

Kako je u razgovoru za “Nezavine novine” kazao Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, veliki problem domaćim proizvođačima predstavlja uvoz ovih proizvoda.

Faktor klime

“Znamo da je Turska najveći proizvođač u Europi, Iran također puno izvozi. Oni diktiraju cijenu i mi tu ne možemo ništa”, rekao je Dojčinović.

Dodao je da te zemlje imaju mnogo povoljniju klimu za uzgoj ovih kultura, a samim tim i bolju kvalitetu ovih orašastih plodova.

“Vjerojatno ćemo imati problema kada je u pitanju naš izvoz, jer je pitanje kakva će biti kvaliteta, kakav će biti asortiman. To se mora raditi ciljano i točno znati za koga je”, rekao je Dojčinović, navodeći da domaći proizvodi obično idu u obradu.

“Ti domaći proizvodi najviše se koriste u proizvodnji čokolade i kolača”, kazao je Dojčinović, dodavši da u BiH nedostaju i moderne tehnologije koje se koriste u uzgoju oraha i lješnjaka.

Predstavnik rasadnika oraha “Vučković” Dragan Vučković izjavio je da je urod oraha prošle godine desetkovan, te da je veliko pitanje odakle orasi koji se u maloprodaji u BiH prodaju po nešto nižim cijenama.

“Ti orasi su vjerojatno iz ranijih godina, ali veliko je pitanje gdje su sakupljeni. Činjenica je da je prošla godina bila loša za uzgoj oraha, nije bilo berbe. Veliko je pitanje zašto su orasi jeftiniji ako je nestašica oraha. domaćem tržištu”, istaknuo je Vučković. Kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” kazao Veselin Savić, vlasnik plantaže lješnjaka kod Teslića, domaći proizvođači ne mogu plasirati svoju robu zbog velikog uvoza. “Kod nas se cijene lješnjaka kreću od 15 do 18 KM, ali mi ne možemo prodavati po toj cijeni, možemo prodati kilogram ili dva, a veću količinu možemo prodati samo do 12 KM”, kazao je Savić i dodao da su mraz i proljetna kiša prošle godine uništili urod lješnjaka.Evelin Genjac, magistar ergonomije i vlasnik rasadnika orašastih plodova iz Visokog, kaže za “Nezavisne” da je uzgoj orašastih plodova najzanimljiviji za ljude iz BiH koji žive u inozemstvu i planiraju se vratiti na svoja ognjišta.

Udruživanje proizvođača

“Cijene oraha su oko 15 KM po kilogramu, a lješnjaka oko 20 KM po kilogramu”, kazao je Genjac, dodavši da domaćim proizvođačima veliki problem predstavlja uvoz.

“Radimo na stvaranju zadruge kako bismo mogli pomoći kupcima naših sadnica, pomoći im u daljnjem plasmanu proizvoda. Uvoz nije problem samo za orahe i lješnjake, već i za ostale poljoprivredne proizvode, jer su uvozi nepotrebno, a proizvode imamo i na našem tržištu”, zaključio je Genjac.

Komentirajte prvi

New Report

Close