Općine i gradovi ne mogu zabraniti rad nedjeljom

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2021. u 05:33
Foto: T. Miletić/PIXSELL

Općinsko vijeće Sanskog Mosta zabranilo je rad nedjeljom trgovinama u većem dijelu godine.

Nadležna općinska i gradska tijela ne mogu donijeti odluku o radnom vremenu trgovina na području svoje općine ili grada, kojom bi zabranili rad trgovina nedjeljom.

Objasnio je to Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, u odgovoru Farisu Hasanbegoviću, načelniku Sanskog Mosta. On je tumačenje tražio zbog odluke koju je donijelo Općinsko vijeće, a kojom se na prostoru te općine zabranjuje rad nedjeljom u većem dijelu godine.

“To nije u skladu sa Zakonom o unutarnjoj trgovini i temeljnim načelom da se trgovina obavlja slobodno i pod jednakim tržišnim uvjetima, na način da se ne sprečava, ne ograničava i ne narušava konkurentnost”, objasnio je Vujanović, prenosi portal Klix.ba.

“Ako bi uređenje radnog vremena trgovina u FBiH ušlo u područje slobodne procjene nadležnih općinskih i gradskih tijela, kod donošenja propisa o zabrani rada trgovine nedjeljom moralo bi se ispitati jesu li te mjere u skladu s odgovarajućim ustavnim i zakonskim odredbama te da li se ograničavanjem poduzetničke slobode trgovaca može ostvariti zaštita prava radnika u trgovini, ako je to cilj donošenja tih mjera”, objasnio je Vujanović.

Iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kažu da čak i kada se netko usudi mijenjati stvari nabolje, nađu se oni koji to ne dopuštaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close