Najavili novu ambicioznu investiciju: Žele graditi Zlatni grad

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2020. u 06:56
Foto: pixabay

Iako je u pitanju izgradnja novog stambenog i luksuznog kompleksa, turističkih i sportsko-rekreativnih sadržaja, Zlatni grad neće biti namijenjen samo imućnijim gostima.

Nakon velikog turističkog projekta žičare Gold Gondola, koja je nedavno puštena u probni rad, Općina Čajetina najavila novu ambicioznu investiciju – Zlatni grad, piše portal eKapija. Na Ribničkom jezeru na Zlatiboru, na međupostaji žičare, kompleks Zlatnog grada, na više od 200 hektara ponudit će hotele visoke kategorije, sportsku dvoranu, nekoliko sportskih i jedan golf teren. Iako je u pitanju izgradnja novog stambenog i luksuznog kompleksa, turističkih i sportsko-rekreativnih sadržaja, Zlatni grad neće biti namijenjen samo imućnijim gostima, već će pokušati privući sve posjetitelje Zlatibora, najavljuju iz Općine Čajetina. Međutim, na nove planove Čajetine, stigla su i upozorenja iz srpskog Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, kojeg vodi Zorana Mihajlović.

Ministarstvo je priopćilo da se turistički sadržaji u zaštićenim prirodnim dobrima mogu graditi samo u skladu sa zakonom, te da je turistički kompleks Zlatni grad još daleko od stjecanja zakonskih uvjeta za gradnju.  U priopćenju se navodi da je Ribničko jezero u drugom režimu zaštite, te za gradnju turističkih sadržaja Općina treba izraditi Plan detaljne regulacije za zonu Ribničkog jezera nakon prestanka korištenja te akumulacije za vodoopskrbu. “Zlatibor je već pretrpio veliku štetu zbog neplanske gradnje, koja je promijenila izgled ove planine. Ministarstvo je na takvu gradnju na Zlatiboru već mnogo puta upozoravalo i poduzimalo mjere iz svoje nadležnosti, uključujući i podnošenje kaznenih prijava. Imajući u vidu da je najavljeni turistički kompleks Zlatni grad još daleko od stjecanja zakonskih uuvjeta za gradnju, a da je razvoj tog kompleksa već najavljen u medijima, koristimo priliku da javno obavijestimo lokalnu samoupravu da se bilo kakvi radovi mogu izvoditi samo u skladu sa zakonom, planskim dokumentima i nakon pribavljanja odgovarajućih dozvola”, poručeno je iz ministarstva.

Na upit eKapije što će biti s jezerom iz kojeg se vodom opskrbljuje i Zlatibor, Milan Stamatović, predsjednik Općine Čajetina, kaže da se izrada Plana detaljne regulacije za zonu Ribničkog jezera podrazumijeva, ali da je za realizaciju ovog projekta važno, prije svega, mišljenje lokalnog stanovništva.

“Prema Ustavu imamo javne rasprave i mogućnost da mi pokrećemo inicijative, a da ministarstvo samo daje suglasnost. U ovom slučaju pitat će se ljudi koji žive na Zlatiboru, a ne netko tko trenutno radi u ministarstvu”, kaže Stamatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close