Odobrena gradnja aerodroma i slobodne zone u neposrednoj blizini Dubrovnika

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2022. u 07:33
Foto: SAŠA MILJEVIĆ/PIXSELL

Odlukom se određuje dio carinskog područja BiH kao “Slobodna zona Trebinje”, a koje je definirano zoning planom “Novo Trebinje” na ukupnoj površini od 118.635 četvornih metara.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o određivanju dijela carinskog područja Bosne i Hercegovine kao “Slobodna zona Trebinje”.

Tu odluku je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nakon što je zaprimilo zahtjev Grada Trebinje s dokumentacijom koja uključuje i elaborat o ekonomskoj opravdanosti.

Odlukom se određuje dio carinskog područja BiH kao “Slobodna zona Trebinje”, a koje je definirano zoning planom “Novo Trebinje” na ukupnoj površini od 118.635 četvornih metara.

U daljnjoj proceduri uspostavljanja slobodne zone bit će pribavljena mišljenja nadležnih tijela, uključujući i mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje.

U Trebinju će biti prva slobodna zona koju je u sklopu BiH osnovala Republika Srpska.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, nedavno je rekao da je Grad Trebinje ponudio popuste na rente i troškove uređenja za sve koji žele graditi u slobodnoj zoni.

On je podsjetio da je vlada RS osigurala 800.000 KM (oko 409.000 eura) za formiranje slobodne zone, a za tu svrhu će se Grad Trebinje kreditno zadužiti za milijun maraka.

Vijeće ministara također je utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanje Memoranduma o razumijevanju i suradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta “Izgradnja aerodroma Trebinje” između Vijeća ministara BiH i vlade Srbije.

Predloženim osnovama utvrđuju se osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta “Izgradnja aerodroma Trebinje”, uz poštivanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva dvije države.

Kompleks Aerodroma Trebinje obuhvatit će oko 302 hektara, a Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da će izgradnja stajati 70 milijuna eura, dok će još 35 milijuna eura biti uloženo u infrastrukturno opremanje. Izgradnju financira Srbija, a aerodrom bi trebao početi s radom do kraja sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close