Odluka o zabrani rada nedeljom smanjila bi odmah broj radnika za 500 do 600

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2022. u 11:41
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Neradna nedjelja Banjoj Luci bi donijela gubitak radnih mjesta i pad turizma.

Neradna nedjelja, o čijem se uvođenju u Banjoj Luci već dugo razmišlja, bila bi mač s dvije oštrice i imala bi i negativne učinke, te se procjenjuje da bi brojni radnici ostali bez posla, a cijenu bi platio i turizam jer se očekuje da će gosti odustati od posjeta vikendom glavnom gradu Republike Srpske.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, ističe da su već dva puta pisali Gradskoj upravi u vezi s tom inicijativom.

U Bijeljini se kaju

“Imamo veliko protivljenje gospodarstvenika oko ukidanja radne nedjelje. Smatramo da je to populistička odluka, netko hoće ostvariti političke poene. Međutim, s tim Banja Luka gubi imidž regionalnog centra. Vikendom u Banjoj Luci imamo autobuse iz svih krajeva BiH”, rekao je Račić za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, poslovna zajednica će se boriti da ova inicijativa gradske vlasti ne zaživi.

“Bijeljina je to uradila pa se danas svi kaju. Smanjen je broj radnika. U Banjoj Luci, procjenjuje se, ta odluka odmah bi smanjila broj zaposlenih za oko 500 do 600. S druge strane, nisu svi radnici za to da se zabrani rad nedjeljom. Nekima odgovara dodatak koji dobivaju za radnu nedjelju”, tvrdi Račić.

Bojan Risović, predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine RS, smatra da bi učinkovitije bilo da se ozbiljnije podigne osnovica za plaće radnicima koji rade nedjeljom.

“Ako imate nezaposlene mlade ljude, koji žele nedjeljom raditi za veću plaću, to bi im bilo omogućeno, dok bi se obiteljsko ljudi, koji to žele, taj dan odmarali. Tada bi bili zadovoljni i kupci, koji ne bi bili uskraćeni za to da nedjeljom mogu nabaviti namirnice. Osim toga, Banjoj Luci je cilj da dođu turisti”, rekao je Risović.

On ističe da bi, u slučaju da nedjelja bude neradni dan u Banjoj Luci, građani svoje kupovine raspodijelili na preostalih šest dana u tjednu, te bi promet bio isti, ali bi sedmina radne snage bila nepotrebna.

“Prema našim proračunima, kada je riječ o Banjoj Luci, ukidanjem radne nedjelje samo u Tropicu bi prestala potreba za 100 do 115 radnika, a jednako bi bilo i u drugim trgovačkim lancima”, istaknuo je Risović.

Mladen Šukalo, samostalni stručni suradnik u Turističkoj organizaciji Banja Luke, tvrdi da nemaju pokazatelje o tome kojim danima ima najviše turista, ali je logično da su to vikendi.

“Vjerujem da će se iz te odluke izuzeti ugostiteljski objekti i neki turistički centri”, izjavio je Šukalo.

Radit će benzinske postaje

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banja Luka, podsjeća da inicijativa o neradnoj nedjelji u ovom gradu postoji već duže vrijeme.

“Da nije bilo pandemije to bi bilo usvojeno. Na neke stvari se moramo naviknuti, radnici žele slobodan dan”, rekao je Marjanović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, objasnio je detalje inicijative.

“Naša ideja je da svi trgovci ne rade nedjeljom, a kada govorimo o ugostiteljskim objektima i mogućnosti razvoja turizma, plan je da oni nedjeljom rade. Moći će raditi dragstori i benzinske postaje”, istaknuo je Stanivuković.

Komentirajte prvi

New Report

Close