Odličan buking, u Neumu očekuju rekordnu turističku sezonu

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2024. u 06:44

Smještajni kapaciteti su uvelike popunjeni, a sezona počinje već u travnju

Hotelijeri u jedinom bh. gradu na moru već se pripremaju za nadolazeću sezonu, a smještajni kapaciteti su uvelike popunjeni. Turista, kažu, imaju, ali im nedostaje radna snaga koja će u Neum doći čak i iz Nepala.

Tomislav Lovrić potvrdio je da pripreme dugo traju i u hotelima u njegovom vlasništvu. Kako je rekao za “Nezavisne novine”, u toku su završni radovi za nadolazeću sezonu, koja je već skoro u potpunosti popunjena.

Gotovo puni kapaciteti

Prema njegovim riječima, već je popunjeno 80 posto kapaciteta, a prvi gosti očekuju se već u travnju.

Imaju goste, ali ne i radnu snagu i to im je najveći problem koji pokušavaju riješiti dovođenjem radnika iz drugih zemalja svijeta.

“Vlasnik sam dva hotela i zapošljavam oko 80 domaćih ljudi, au fazi sam dovođenja još osam radnika iz Nepala, čistačica i čistačica. Što se tiče radne snage, to je trenutno jedan od najvećih problema u Neumu. Jednostavno ih se ne može pronaći. Nema ljudi. Nije to samo u hotelijerstvu, to je globalni problem”, ističe Lovrić, vlasnik dva hotela.

Kada je u pitanju nadolazeća sezona, nada se da će biti bolja od prethodne, ali ne bi imao ništa protiv da bude kao prošle godine.

U hotelu “Vapore” pripreme su odavno završene, a prema riječima Darija Maslaća, direktora prodaje i marketinga ovog hotela i tajnika Udruženja hotelijera Općine Neum, trenutne najave garantiraju dobru sezonu.

“Pripreme za sezonu 2024. su već završene, jer su same pripreme za sezonu počele sredinom prošlog ljeta kada smo krenuli u ugovaranje smještajnih kapaciteta s postojećim partnerima, a uvijek se traže novi partneri. Hoteli su trenutno zatvoreni. a otvaranje se očekuje krajem drugog i početkom trećeg mjeseca, kada će većina hotela otvoriti svoja vrata gostima”, rekao je Maslać za “Nezavisne novine”.

Svi hotelijeri, pa tako i Maslać, nadaju se da će u nadolazećoj sezoni biti oboreni novi rekordi po broju noćenja, te da će 2019. ipak izgubiti titulu rekordne.

80 posto

neumskih turističkih kapaciteta već je bukirano

“Po prihodima smo ga već prestigli, sada je samo bitno da ostvarimo i taj rekord po broju noćenja”, navodi.

Maslać ističe kako je nedostatak radne snage jedan od najvećih problema Neuma, navodeći da su mnogo veća turistička središta, ali i gradovi i mjesta u susjednoj Hrvatskoj, svakako među najposjećenijim ljetnim destinacijama u Europi.

“To je možda i najveći problem turizma, ne samo Neuma i neumskih hotelijera, nego čujemo i od naših prijatelja iz Hrvatske i susjednih mjesta da i oni imaju taj problem. Mi smo se s tim problemom susreli zadnjih godina, što je sada je isplivalo na površinu i pokušavamo to riješiti”, navodi Maslać, dodajući kako oni konkretno imaju svoje stalne sezonce koji im se godinama vraćaju, a i kada netko ode s posla, nastoje posao prvo ponuditi domaćim radnicima.

Realne nade

Koliko je turista u Neumu sve više u godinama nakon pandemije, svjedoči i gradonačelnik Dragan Jurković, koji je za “Nezavisne novine” rekao da se nadaju dobroj sezoni, iako se u turizmu ništa sa sigurnošću ne može reći.

“Dobre su najave za 2024. godinu i trebala bi biti bolja od 2023., ali u turizmu se nikad ne zna. Nikada ne možemo reći sa 100 posto sigurnošću, ali najave za predsezonu i sezonu su jako dobre. Nadam se da tako bude i za posezonu, na prošlogodišnjoj razini, čak i bolje”, istaknuo je Jurković.

Komentirajte prvi

New Report

Close