Očekuje se znatno veći urod: Na parceli sam zasadio novi vinograd, a planiram još jedan, isplati se, ali ima dosta posla

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2021. u 22:00
Berba će ove godine kasniti oko 15 dana jer je svibanj bio hladan i kišovit/Pixabay

Berba će ove godine kasniti oko 15 dana jer je svibanj bio hladan i kišovit.

Ranko Petijević, član Upravnog odbora Udruženje vinogradara i vinara istočne Hercegovine Vinos, rekao je agenciji Srna da očekuju veći prinos i kvalitetniji urod nego prošle godine jer su vremenski prilike bile povoljnije.

“Kvaliteta našeg grožđa je izuzetna. Žilavka, na primjer, nigdje ne uspijeva osim u Hercegovini.

Grožđe iz Hercegovine zbog mnogo sunčanih dana daleko je ispred ostalih sjevernih sorti, a kod nas su južnjačke, koje su prepoznatljive i daju dobar prinos i kvalitetu vina”, istaknuo je Petijević.

On je, kao vlasnik Vinarije Petijević iz Trebinja, najavio da će berba grožđa ove godine kasniti oko 15 dana, jer je svibanj bio hladan i kišovit, pa će se rane sorte bijelog chardonnaya početi brati oko 10. rujna, a vranca u drugom dijelu sljedećeg mjeseca.

On je istaknuo da se u Hercegovini, posebno u Trebinju, svake godine sade novi nasadi i godišnje se povećavaju za oko dva posto.

Obično se sade sorte po kojima je Hercegovina prepoznatljive – žilavka i vranac.  “Na parceli sam zasadio novi vinograd sa 2400 loza, a planiram ove jeseni još jedan. Isplati se, ali ima dosta posla i nije lako raditi u vinogradima”, dodao je Petijević.

Komentirajte prvi

New Report

Close