Oba bh. entiteta najavljuju proizvodnju vojnih dronova

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Tvrtka Tehnički remont Bratunac (TRB) planira razviti softverske algoritme za upravljanje dronovima.

Tvrtka Tehnički remont Bratunac (TRB) planira razviti softverske algoritme za upravljanje dronovima.

Dronovi koji se koriste u vojne svrhe nakratko su dospjeli u fokus javnosti ovih dana nakon što je ministar obrane BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove “samoubojice”.

Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentirajući Helezovu izjavu, kazao je da pozdravlja svaku proizvodnju i zapošljavanje radnika, posebno ako je izvozno orijentirana. Za Mondo je ukratko objasnio da proizvodnja ili montaža drona ne zahtijeva nikakvu posebnu tehnologiju.

– Sama tehnologija proizvodnje drona nije komplicirana jer se komponente masovno proizvode u Kini itd. (ovisno naravno o tipu drona). Bit dronova su njihovi softverski algoritmi i komunikacija s dronom – kaže Ristić i najavljuje da TRB gleda u tom smjeru.

– Kao tvrtka imamo planove razvijati upravo te algoritme i softver, a u budućnosti planiramo proširiti asortiman proizvoda. Za sada smo apsolutno predani i prioriteti su nam unapređenje postojećih proizvoda i uspostavljanje veće serijske proizvodnje – rekao je.

Helez, ranije također sklon “bombastičnim” izjavama, izazvao je brojne reakcije i komentare, ali i pitanja gdje će se, kako i za koga proizvoditi dronovi u Bosni i Hercegovini. On je to izjavio neizravno komentirajući najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Vojska Srbije do kraja godine u operativni sastav uvesti vlastite dronove “kamikaze”.

– Imamo namjensku industriju koja je najbolja u regiji. Ono što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvesti, 5000 dronova samoubojica, mi ćemo početi proizvoditi za petnaest dana. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati bilo kojoj namjenskoj industriji – rekao je Helez. 

Komentirajte prvi

New Report

Close