Veliki stambeni kompleks trebao bi se graditi na mjestu bivšeg brodogradilišta

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2020. u 05:13
Foto: Getty Images

Prema sadašnjem Generalnom urbanističkom planu na toj lokaciji nije dopuštena izgradnja trajnih stambenih objekata, riječ je o sportsko-rekreacijskoj zoni.

Veliki stambeni kompleks na obali Dunava u Novom Sadu, čiju je izgradnju gradska vlast najavila za ovu godinu, prate brojne nepoznanice, a sam projekt je mnoge podsjetio na kontroverzni Beograd na vodi, piše Radio Slobodna Europa.

Traže zbor građana
“S jedne strane, nemamo nikakvu informaciju o tome šta se sprema, a s druge, ono što je nama poznato iz nekih neformalnih izvora jeste da se radi na pripremi projekta i da je stvar prilično definirana”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Slobodan Jović, predsjednik Društva arhitekata Novog Sada (DANS), komentirajući najavljenu izgradnju luksuznih stanova na mjestu bivšeg brodogradilišta na Ribarskom otoku.

Brodogradilište je kupila novosadska kompanija Uni-Galens, koja prema podacima iz katastra ima pravo korištenja parcele broj 7382, na kojoj se nalazilo brodogradilište. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, u ožujku prošle godine najavio da će taj “zapušteni dio” Novog Sada dobiti potpuno drugačiji izgled.

“Da taj prostor iskoristimo u jednom potpuno novom smislu, da dobijemo novi stambeno-poslovni kompleks”, rekao je Vučević, inače dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Međutim, Slobodan Jović napominje da, prema sadašnjem Generalnom urbanističkom planu (GUP), na toj lokaciji nije dopuštena izgradnja trajnih stambenih objekata.

“Prema sadašnjem GUP-u, riječ je o sportsko-rekreacijskoj zoni. Promjena GUP-a bit će ključno mjesto kada ćemo doznati o kakvom je projektu riječ”, kaže Jović. Stanovnici naselja Liman, koje se naslanja na Ribarski otok, zabrinuti zbog manjka informacija, uputili su 17. siječnja zahtjev predsjedniku Mjesne zajednice da sazove zbor građana, na koji su pozvali prvog čovjeka grada.

Optužuje Vode Vojvodine
Javnost zbunjuje i to što je novosadski gradonačelnik nedavno optužio JP Vode Vojvodine da koče projekt i razvoj Novog Sada, jer odbijaju izdati suglasnost za planske akte projekta. U dijelu novosadske javnosti taj projekt je nazvan “Novi Sad na vodi”, čime se podsjeća na stambeno-poslovni kompleks u Beogradu na Savi, koji gradi kompanija Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Među kritikama na račun načina na koji se gradi Beograd na vodi moglo se čuti da nisu urađene potrebne studije koje bi dokazale da podzemne vode neće ugroziti buduće stambeno naselje na savskoj obali, objašnjava Radio Slobodna Europa.Slobodan Jović kaže da struka niti u slučaju najavljenog naselja na Ribarskom otoku nije upoznata sa studijama o sigurnosti i strukturi tla. Još uvijek se ne zna kada bi Skupština Novog Sada mogla raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bombastičan naslov članka,u prvi tren pomislih da se radi o našem brodogradilištu,kada ono u srbiji,tj,Vojvodini.Svašta!

New Report

Close