Novi aerodrom gradit će se u Dobanovcima, kompleks će imati površinu od oko 1100 hektara

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2021. u 12:02
Međunarodnu zračnu luku konačno će dobiti i Novi Sad/SHUTTERSTOCK

U dokumentaciji se navodi i prostorno trasiranje i tehničko utvrđivanje povezivanja sa željezničkim i cestovnim prometnicama i sustavom gradskog prijevoza.

Prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, kojeg je objavilo Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, ta zemlja će dobiti dva nova međunarodna aerodroma – jedan kod Dobanovaca, mjesta udaljenog 27 kilometara od Beograda, a drugi pokraj Novog Sada, piše eKapija.

Kako se navodi, uslijed prostornog ograničenja na postojećoj lokaciji aerodroma u Beogradu, kojim upravlja francuski Vinci, predviđena je nova lokacija na 10 kilometara zapadno od zračne luke Nikola Tesla, 24 kilometra od Beograda u neposrednoj blizini autoceste E70 na pravcu Grmovac – Dobanovci – Deč.

Kompleks će imati površinu od oko 1100 hektara, s tri uzletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, te logističku i slobodnu carinsku zonu, suvremenu navigacijsku opremu i sustav svjetlosnog obilježavanja.

Kada je riječ o Novom Sadu, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi na oko 15 kilometara jugoistočno od najvećeg grada na sjeveru Srbije, u neposrednoj blizini autoceste A1, na pravcu Kovilj – Šajkaš – Budisava, na prostoru od oko 300 hektara.

Neposredna blizina željezničke pruge otvara mogućnost za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji.

Postojeći kompleks aerodroma Nikola Tesla u Surčinu, na kojem je prošle godine putnički promet smanjen 70 posto, kao posljedica globane zdravstvene krize izazvane koronavirusom, dobit će nove prometne i infrstrukturne objekte, a planira se i obnova i dogradnja postojećih objekata.

U dokumentaciji se navodi i prostorno trasiranje i tehničko utvrđivanje povezivanja sa željezničkim i cestovnim prometnicama i sustavom gradskog prijevoza, te formiranje cargo kompleksa i unaprjeđenje postojećih i izgradnja novih aerodromskih sadržaja radi povećanja kapaciteta, a u skladu s očekivanim rastom broja putnika i obujma robnog transporta.

Na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, gdje u siječnju ove godine zabilježeno 2662 putnika, što je u odnosu na siječanj 2020. godine pad od 93 posto, planirano je unaprjeđenja usluga izgradnjom nove i obnovom postojeće infrastrukture, kako bi aerodrom dobio status intermodalnog centra.

Kada je riječ o aerodromu Morava u Kraljevu, planirana je izgradnja nove i obnova postojeće infrastrukture, kako bi se obavilo pozicioniranje namjena, sadržaja i objekata te način povezivanja aerodroma na planiranu mrežu autocesta tj. na Moravski koridor.

Nacrt Prostornog plana Srbije do 2035. godine od ponedjeljka je na javnom uvidu.

Komentirajte prvi

New Report

Close