Nove tenzije u BiH, sporni plinovodi prema Srbiji i Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Priču o plinskim interkonekcijama, o kojoj se govori godinama, dodatno su zakomplicirali Denis Bećirović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH.

Vijeće ministara BiH danas bi trebalo održati sjednicu na čijem će dnevnom redu biti, između ostalog, plinske interkonekcije, kao i prijedlozi zakona o vanjskim poslovima i izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u, a veliko je pitanje što će biti.

Prethodna sjednica Vijeća ministara BiH nije održana upravo zbog ovih točaka dnevnog reda, odnosno iz razloga što, s jedne strane, srpski ministri inzistiraju na usvajanju Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda ‘Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije’, ali su protiv usvajanja izmjena zakona o VSTS-u i o vanjskim poslovima, na čemu inzistiraju bošnjački ministri.

Osim “Istočne interkonekcije”, na dnevnom redu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji Južne Interkonekcije plinovoda.

Dva plinovoda
Priču o plinskim interkonekcijama, o kojoj se govori godinama, dodatno su zakomplicirali Denis Bećirović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH.

Komšić je nedavno rekao da bez usvajanja zakona o plinu na razini BiH neće potpisati “Južnu interkonekciju” i “Istočnu interkonekciju”, ističući da je i Bećirović sklon njegovom stavu. Upravo je to potvrđeno priopćenjem iz Bećirovićeva kabineta.

Reagirao je Elemedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, odbacivši Komšićeve primjedbe da su razgovori o plinskoj interkonekciji pravo i odgovornost članova Predsjedništva BiH.

Dodikov uvjet
“To jednostavno nije točno i nitko me neće spriječiti da radim svoj posao”, kazao je Konaković, pozivajući Komšića da osigura parlamentarnu većinu za svoju inicijativu oko donošenja zakona o plinu na razini BiH.

Kako će Vijeće ministara BiH odlučiti o plinskim interkonekcijama znat će se već danas, ako sjednica uopće bude održana, jer Republika Srpska ne želi podržati zakone o VSS-u i o vanjskim poslovima, inzistirajući da se sva pitanja iz 14 prioriteta EU staviti na stol odjednom i dogovore se.

“Naš princip je, imate 14 prioriteta, stavite sve na stol, a kad se sve dogovorimo, sve može ići, do tada neće biti ništa”, rekao je jučer Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Komentirajte prvi

New Report

Close