Novak Đoković s Arapima ulazi u veliki posao u Crnoj Gori, objavljeni detalji

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2022. u 10:00
FOTO: REUTERS/Satish Kumar

Poznati tenisač zainteresiran je za kupovinu zemljišta u Budvi na kojem bi uz podršku investicijskog fonda iz UAE-a izgradio veliki turistički kompleks.

Novak Đoković, jedan od najboljih svjetskih tenisača, zainteresiran je za kupovinu velikog zemljišnog kompleks u zaleđu plaže Jaz, pokraj Budve, na kojem bi uz podršku investicijskog fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) izgradio veliko golf igralište sa 18 rupa, uz hotelske i ostale sadržaje.

Više izvora potvrdilo je Vijestima kako je Novak Đoković rekao da je predviđeno ulaganje više od 300 milijuna eura. On je, naime, krajem siječnja došao u Budvu, kako bi se uvjerio u potencijale lokacije Mrčevo polje.

Izvori Vijesti tvrde da se neformalno sastao i s pravnim zastupnicima nevladine organizacije Jaz – Mrčevo polje, koja okuplja više od 600 stanovnika, vlasnika 2,2 milijuna četvornih metara zemlje u zaleđu plaže Jaz.

Kako se tvrdi, Đoković je s njima razgovarao na večeri u etno selu Marka Carevića, gradonačelnika Budve, u selu Krimovice. Vijestima je rečeno kako je Đoković rekao da zastupa jedan od vodećih investicijskih fondova koji je zainteresiran za gradnju golf igrališta.

Više izvora navodi da je Đoković rekao i kako je nekoliko zemalja zainteresirano za privlačenje ulagača – od Srbije do Afrike, te da je ukupan proračun za projekt veći od 300 milijuna eura.

300

milijuna eura vrijedan je turistički kompleks s golf igralištem

Predstavnici nevladine organizacije Jaz – Mrčevo polje navodno su objasnili Đokoviću da i dalje postoje imovinsko-pravni problemi oko zemljišta i da bi se trebao obratiti državi. Izvori Vijesti tvrde i da su rekli kako su spremni podržati projekt s golf igralištem, turistički kompleks.

Iz te nevladine organizacije ranije su poručili kako je njihov cilj da se Mrčevo polje turistički valorizira, ali ne kroz izgradnju stanova za tržište, već kroz projekt turističkog kompleksa visoke kategorije.

Kompleks zemljišta u zaleđu plaže Jaz do prošle godine zakupljivala je Općina Budva. S tom praksom se počelo još prije gotovo 15 godina, dok je Budvom upravljala koalicija DPS-SDP, kada je napravljen i koncertni plato uoči koncerta The Rolling Stonesa. Nastupila je kasnije i Madonna, da bi se potom na tom mjestu održavao muzički festival Sea Dance.

Prvobitno je Općina Budva zakup zemljišta plaćala godišnje 80.000 eura, a zatim i 40.000 više. Iz nevladine organizacije Jaz – Mrčevo polje ranije je rečeno da novac koriste za pravnu borbu za povrat oduzete zemlje na Mrčevom polju.

Dio vlasnika zemlje u zaleđu plaže Jaz osnovao je drugu nevladinu organizaciju, te je Općina Budva, dok je vodio Dragan Krapović, odlučila godišnje uplaćivati po 50.000 eura na račune obje nevladine organizacije.

S druge strane, nakon što je deportiran iz Australije gdje mu nije dopušteno igrati na turniru Australian Open, Đoković je došao u Crnu Goru, a mediji su javljali o njegovom boravku u Manastiru Ostrog i Žabljaku. Krajem siječnja Đoković je došao u Budvu, gdje mu je uručena povelja počasnog građanina.

A da Crna Gora treba postati golf destinacija tvrdile su i bivše vlade, ali nisu uspjele privući ozbiljne investitore.

Još 2009. Branimir Gvozdenović, tadašnji ministar uređenja prostora i zaštite okoliša, najavio je izradu prve strategije za razvoj golfa. Kako je tada rečeno, u Crnoj Gori je planirana izgradnja 10 golf igrališta – na Velikoj plaži u Ulcinju, Sutorini u Herceg Novom, Buljarici i brdu Spas u Budvi, u Kotoru ispod tunela, Gradiošnici pokraj Aerodroma Tivat, u Crmnici, Visokom polju u Općini Danilovgrad.

I priča o izgradnji prvog golf igrališta sa 18 rupa na tom dijelu Jadrana, na brdu Spas iznad Budve, koju je još prije 15 godina promovirao Jean Luc Dumortier, poduzetnik i počasni konzul Belgije, do danas nije realizirana, iako je prije dvije godine bila ponovno potaknuta nakon što je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja na zahtjev vlade pokrenulo izradu izmjena i dopuna lokalne studije lokacije.

Građani Budve godinama su slušali o neviđenom projektu koji bi Budvi donio novu razinu turizma i omogućio joj da bude konkurentnija u odnosu na ostale destinacije. Ipak, nije se stiglo dalje od makete budućeg golf igrališta, turističkih sadržaja i vila za prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close