Nova vlast smjenjuje direktore četiri državne uprave

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2021. u 11:02
Buduća Uprava javnih prihoda bit će samostalno tijelo pod djelomičnim nadzorom Ministarstva financija i vlade/Shutterstock

Planira se stvaranje jedne Uprave javnih prihoda kakva postoji u mnogim europskim zemljama, a Crna Gora je imala do 2004. godine.

Milojko Spajić, novi crnogorski ministar financija i socijalne skrbi, direktorima uprava koje su izravno povezane s tim resorom vlade priopćio je da vladajuća većina očekuje od njih da podnesu ostavke, doznaju Vijesti iz više izvora u izvršnoj vlasti i upravama.

Riječ je o Poreznoj upravi, Upravi carina, Upravi za imovinu i Upravi za igre na sreću, s čijim je direktorima Miomirom M. Mugošom, Vladanom Jokovićem, Blažom Šaranovićem i Jelenom Savković Baptistom ministar imao pojedinačne razgovore.

Ne mogu zadržati pozicije

Direktorima je objašnjeno da se planira stvaranje jedne Uprave javnih prihoda te da će najvjerovatnije biti spojene Porezna uprava, Uprava carina i Uprava za igre na sreću, dok bi Uprava za nekretnine i Uprava za imovinu postale jedna. Direktorima uprava mandat traje pet godine od imenovanja.

Na primjer, Mugoši mandat na čelu Porezne uprave traje do studenoga 2024., a javno se izjasnio da ne planira podnijeti ostavku. Prema neslužbenim informacijama Vijesti, nitko od direktora uprava neće podnijeti ostavku, a mandati će im prestati nakon što budu ukinuta ta državna tijela.

3

godine trajala je reforma financijskih uprava u Sloveniji, koja će biti uzor Crnoj Gori

Zakon o državnim službenicima i namještenicima predviđa mogućnost ukidanja i spajanja uprava i drugih tijela odlukom o organizaciji i sistematizaciji, kada voditeljima prestaje mandat.

Dužnosnici koji će tako biti razriješeni mogu se rasporediti na druga radna mjesta u skladu s njihovim kvalifikacijama.

Zakon predviđa i drugu mogućnost za razrješenje, a to je da ministar i vlada dva puta zaredom daju negativnu ocjenu o radu voditelja, a oni se ocjenjuju svakih šest mjeseci.

Neki direktori već u zatvoru

Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine, krajem 2020. uhićen je po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva i određen mu je pritvor do 30 dana, dok je vlada za koordinatora Uprave do izbora novog voditelja imenovala Spajića.

Kovačević je uhićen pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je državne resurse koristila u privatne svrhe. Postojanje jedne uprave za sve javne prihode nije novina, takva praksa postoji u mnogim europskim zemljama.

Slovenija je prije šest godina od Porezne, Uprave carina i Uprave za igre na sreću, kao i nekih drugih službi, osnovala jednu Financijsku uprave za sve te nadležnosti. Ta je reforma trajala tri godine.

Prema informacijama Vijesti, za reformu poreznih institucija koristit će se iskustva upravo iz Slovenije, samo će procedura biti ubrzana.

U Crnoj Gori je do 2004. postojala jedna Uprava javnih prihoda, od koje su nastale Uprava carina i Porezna uprava, a kasnije se i Uprava za igre na sreću odvojila od Porezne.

Do prije dvije godine Porezna uprava je radila pod okriljem Ministarstva financija, a od tada je samostalno tijelo što je bila preporuka MMF-a i Državne revizorske institucije (DRI).

I nova Uprava javnih prihoda bit će samostalno tijelo pod djelomičnim nadzorom Ministarstva financija i vlade, a imat će i veliki odjel porezne policije.

Komentirajte prvi

New Report

Close