Nordeus prodan za 378 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2021. u 07:12
Osim igre Top Eleven, Nordeus je razvio još jednu nogometnu igru, kao i jednu epsku strategiju/PD

Nordeus je osnovan 2010. i brzo je počeo bilježiti veliki rast, tako da je danas jedna od najuspješnijih tvrtki u srpskom sektoru računalnih igara.

Srpska IT tvrtka Nordeus, proizvođač igara za mobilne uređaje, među kojima je najpoznatija Top Eleven, objavila je da se spaja s Take-Two Interactive, jednom od najvećih kompanija iz tog sektora, u čijem vlasništvu su i Rockstar Games, 2K, kao i razvoj nekih od najznačajnijih igara, poput Grand Theft Auto, Red Dead, Bioshock, i drugih, prenosi Startit.

Kako je navedeno na web stranici Take Two, kompanija preuzima Nordeus za 378 milijuna dolara, od čega je 225 milijuna dolara u gotovini. U naknadu su, uz gotovinu, uključene dionice i potencijalna zarada.

“Upoznao sam sve važnije ljude iz industrije, posebno kada je riječ o mobilnim igrama. Mislim da se s Take-Two najbolje poklapamo kada je riječ o kompanijskoj kulturi. Imamo dosta zajedničkog i bit će nam jednostavno nastaviti s razvojem u okviru partnerstva”, rekao je Branko Milutinović, direktor Nordeusa.

Poželjni poslodavac u Srbiji

Nordeus smatra da će im partnerstvo s velikom kompanijom poput Take-Two omogućiti da ostvare puni potencijal, kao i da u većoj mjeri pomognu razvoju srpskog ekosustava računalnih igara.

“Zajedno s Take-Two možemo dodati energiju lokalnom ekosustavu i postići još bolje stvari. Ponosim se ulogom koju imam u tome jer smo doista uspjeli pozitivno utjecati na velik broj ljudi”, dodao je Milutinović.

180

osoba zaposleno je u Nordeusu

Nordeus je osnovan 2010. godine i brzo je počeo bilježiti veliki rast, tako da je danas jedna od najuspješnijih kompanija u srpskom sektoru računalnih igara, a vjerovatno i jedna od najuspješnijih tvrtki u Srbiji. Osim igre Top Eleven, lansirali su još jednu nogometnu igru, kao i jednu epsku strategiju.

Nordeus se u Srbiji smatra poželjnim poslodavcem i odigrao je veliku ulogu u poticanju velikog broja domaćih programera i poduzetnika da iz Srbije naprave veliki uspjeh na svjetskom tržištu.

Bez promjena u vodstvu

Take-Two je postao zainteresiran za Nordeus još 2014. godine, a zanimanje nije smanjeno nakon neuspješnih pregovora o akviziciji. Kako se navodi, igra Top Eleven postoji 10 godina i ne prestaje s rastom, baš kao i Nordeus, te su u Take-Two smatrali da je sada došao pravi trenutak za novi pokušaj.

“U dogovaranju poslova, posebno u području Free 2 play (F2P) mobilnih igara, gdje se sreća mijenja iz mjeseca u mjesec, prilikom akvizicija treba obratiti pažnju da ne kupite tvrtku koje se više ne razvija. Ovde je suprotno, kompanija raste iz mjeseca u mjesec. Mislim da je vrijeme za preuzimanje savršeno”, rekao je Michael Worosz, šef korporativnog razvoja u Take-Two.

Nordeus je treći izdavač mobilnih igara kojeg je Take-Two kupio, a prije toga su preuzeli tvrtke Social Point i Playdots. Kako navode iz kompanije, ovo je prilika da se fragmentirano tržište F2P igara konsolidira i iskoristi puni potencijal kojeg Srbija ima za razvoj igara. Zasad neće biti promjena u poslovanju Nordeusa, i 180 zaposlenika nastavit će raditi pod vodstvom istog direktorskog tima.

Komentirajte prvi

New Report

Close