Njemački proizvođači autodijelova uskoro otvaraju pogone u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2022. u 11:37
Iz Ministarstva privrede i poduzetništva RS rekli su da trenutačno vode pregovore s nekoliko stranih kompanija iz automobilske, ali i drugih industrija/Shutterstock

BiH, odnosno RS, u najužem je izboru zemalja u kojima bi njemačka kompanija Mubea mogla pokrenuti proizvodnju, a Mahle Electric Drives za mjesec i pol u Laktašima počinje graditi novu tvornicu.

BiH, odnosno Republika Srpska, u najužem je izboru zemalja u kojima bi njemačka kompanija Mubea, jedan od lidera u automobilskoj industriji, mogla pokrenuti proizvodnju, potvrđeno je za Nezavisne novine iz Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju RS.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je prije nekoliko dana da će uskoro doći do razgovora s jednim velikim proizvođačem autodijelova koji će vjerojatno uložiti u RS. “Mislim da je to gotova stvar, ali nije još završeno objavljivanje svih detalja”, naveo je Dodik.

Konačna odluka u listopadu
Kako su istaknul iz Ministarstva, investitori će odluku o dolasku u Republiku Srpsku, ulaganju i pokretanju proizvodnju donijeti krajem listopada.

“Taj svjetski lider u automobilskoj industriji trenutačno zapošljava više od 14.000 radnika na 48 lokacija diljem svijeta. Ako izaberu Republiku Srpsku kao mjesto za ulaganje, to će biti na jednoj od tri lokacije koje su Nijemci posjetili početkom veljače ove godine, i to u Laktašima, Doboju ili Prnjavoru”, objasnili su iz Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju RS.

Na pitanje koliko je vrijedna ta investicija te koliko će biti zaposleno radnika, iz Ministarstva odgovaraju da je riječ o poslovnoj tajni.

“Ono što možemo reći je da će ta kompanija biti svrstana u grupu velikih poduzeća”, objašnjeno je iz Ministarstva, iz kojeg je ranije rečeno da je od kolovoza prošle godine s predstavnicima njemačke kompanije održan niz sastanaka te im je predstavljeno nekoliko lokacija gdje je moguće ulaganje.

Tim povodom izaslanstvo iz Njemačke posjetilo je tri lokacije, i to poslovnu zonu Aleksandrovac u Laktašima, jednu lokaciju u Doboju i poslovnu zonu Vijaka u Prnjavoru.

Prema Zavodu za statistiku Republike Srpske, u velika poduzeća se ubrajaju ona koja zapošljavaju više od 250 radnika, što znači da bi Mubea mogla zaposliti najmanje toliko osoba u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva privrede i poduzetništva Republike Srpske rekli su da trenutačno vode pregovore s nekoliko stranih kompanija iz automobilske, ali i drugih industrija.

“Te kompanije planiraju ulagati u Republici Srpskoj ili zemljama regije, ali do završetka pregovora i donošenja odluke od strane investitora gdje će uložiti svoj novac nećemo se službeno oglašavati”, rekli su iz Ministarstva privrede i poduzetništva RS.

Nude izuzetno dobre uvjete

No već je poznato da njemačka kompanija Mahle Electric Drives za mjesec i pol u Laktašima, na gotovo 30.000 kvadrata, počinje graditi jedan od najvećih proizvodnih objekata u autoindustriji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Miroslav Bojić, načelnik općine Laktaši, poručio je da Skupština općine donosi odluku od posebnog interesa za investiciju od gotovo 20 milijuna eura, izvijestio je portal Banjaluka.net

Kompanija Mahle Electric Drives na području općine Laktaši posluje već dugi niz godina, a u novoj tvornici trebalo bi biti zaposleno više od 700 radnika, koji će imati i bolje uvjete za rad.

Bojić je istaknu da su Laktaši ponudili izuzetno dobre uvjete za privlačenje novih investicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close