Niska otkupna cijena gasi proizvodnju duhana u Semberiji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ove godine proizvodit će se na 50 hektara manje u odnosu na prošlu godinu, a u Semberiji se duhan uzgaja na ukupno oko 250 hektara.

Proizvodnja duhana u Semberiji, poljoprivrednoj regiji Bosne i Hercegovine, bori se za opstanak. Kompanija Duhan opterećena je zalihama iz proteklih godina i problemom plasmana, tako da posluje na rubu rentabilnosti, a poljoprivrednici zbog visokih cijena repromaterijala i niske otkupne cijene duhana ne ostvaruju zaradu.

Mnogi od njih planiraju napuštanje proizvodnje. Ipak, ovih dana u Semberiji počela je ovogodišnja sjetva duhana. Za svojih 78 kooperanata sjetvu obavlja kompanija Duhan. Zasijane kontejnere preuzimaju kooperanti da bi na vodenoj podlozi proizveli rasadnike i u svibnju duhan presadili na svoje njive.

Ove godine proizvodit će se na 50 hektara manje u odnosu na prošlu godinu, a u Semberiji se duhan uzgaja na ukupno oko 250 hektara. A skupi repromaterijal i niska cijena duhana mnoge su već prisilili da napuste tu proizvodnju. No Bato Perić iz Ljeljenče duhan će zasaditi na sedam hektara, objavio je RTRS.

Sušare će otići na otpad

“Posao ide sve lošije i lošije te sam morao smanjiti nasade. Sve je skupo pa ne znam dokle ćemo moći ovako”, kaže Perić.

U mnogim obiteljima proizvodnja duhana je tradicija, ali kako je zarada sve manja, a cijene repromaterijala i dnevnice radnika rastu, mnogi kažu da će saditi duhan samo još ove godine.

“Sušare će otići na otpad, a u njih je uložen velik novac.

Ostali su i strojevi i sva oprema koju nemamo kome prodati. Pokušat ću još ove godinu saditi duhan pa ću vidjeti što će se dogoditi. Ako se ništa ne promijeni, morat ću to napustiti”, kaže Ljubomir Radovanović iz Ljeljenča.

Zbog niske otkupne cijene, koja se već 20 godina nije mijenjala, pojedini proizvođači plasirali su dio proizvodnje duhana na crno tržište gdje je cijena tri puta veća. Zbog toga je kompanija Duhan imala problema, i takvim je poljoprivrednicima otkazala suradnju.

U Duhanu kažu da bi povećali otkupnu cijenu, ali ne mogu ostvariti zaradu jer imaju uskladištenih 500 tona duhana.

Prije godinu dana proizvođači duhana iz Semberije organizirali su prosvjedno okupljanje na magistalnoj cesti Bijeljina – Brčko, zbog teških uvjeta u proizvodnji i plasmanu domaćeg duhana.

Nelogičan obračun PDV-a

Čedo Gotovčević, direktor kompanije Duhan iz Bijeljine, rekao je tada da je glavni razlog prosvjednog okupljanja proizvođača duhana nelogičan sustav obračuna PDV-a na temelju pretpostavljene, a ne stvarne proizvodnje duhana, čime je doveden u pitanje opstanak njegove tvrtke, ali i drugih proizvođača duhana u BiH.

“U Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli obračunavaju PDV na temelju zasijanih sjemenki duhana, a ne na temelju otkupljenog duhana. Žalili smo se, ali razumijevanja nema”, rekao je Gotovčević, dodajući da su se pojavile multinacionalne kompanije kojima oni nisu zanimljivi jer ih smatraju premalima i bez plasmana. “Znači, oslonjeni smo na trgovce i zato je teško postići adekvatnu cijenu”, ističe Čedo Gotovčević.

Za proizvodnju duhana na jednom hektaru potrebno je uložiti 4,5 – 5 tisuća maraka (od 2300 do 2550 eura).

Otkupna cijena godinama se nije mijenjala – prva klasa duhana prodaje se za 4 marke (oko 2 eura) po kilogramu, druga za 3,60 KM (oko 1,8 eura), a treća, koja je i najzastupljenija, otkupljuje se za samo 3 marke (1,5 eura) po kilogramu, što je nedovoljno za pokrivanje troškova proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close