Nišić: Neće biti istraživanja litija u Brčko distriktu

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 21:59
Foto: Shutterstock

Prema riječima gradonačelnika, litij je štetan za zdravlje i okoliš.

Istraživanja i eksploatacije litija u Brčko distriktu BiH neće biti, rekao je gradonačelnik Zijad Nišić.

Gradonačelnik je tako demantirao navode u medijima da je Brčko Distrikt suglasan za istraživanje litija, objavila je lokalna uprava na svojoj web stranici.Pojavili su se nakon što su se on i glavni koordinator Vlade distrikta Željko Antić sastali s predstavnicima kanadske tvrtke za istraživanje rudarstva EMX Royalty Corp., koja u Srbiji ima tvrtku kćer Magma Resources.

Nišić je istaknuo da Brčko distrikt nije odobrio nikakva istraživanja i eksploataciju litija niti bilo kojeg drugog minerala. Kazao je da je lokalna vlast odmah na sastanku odbacila takvu mogućnost i dodao da je bilo riječi o drugim mineralima, prije svega o ugljenu.

– Stav Brčko distrikta je jako crveno, a ne zeleno svjetlo za takve aktivnosti, istaknuo je Nišić.

Prema riječima gradonačelnika, litij je štetan za zdravlje i okoliš. Lokalna vlast je kategorična da istraživanja i eksploatacije litija i drugih minerala neće biti u Brčko Distriktu, dodao je.

Prema njegovim riječima, najveći proizvođači litija rade u pustinji u Čileu, ali je dokazano da ta djelatnost zahtijeva ogromne vodene resurse, što rezultira deficitom pitke vode i zagađenjem vodnih resursa. Stoga je inicijativa za istraživanje i istraživanje litija apsolutno isključena zbog mogućeg štetnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi, naglasio je.

Slično je, kaže Nišić, iu Srbiji, gdje je Rio Tinto nakon protesta građana bio prisiljen zaustaviti svoj projekt, kao iu Loparama i Bijeljini u BiH.

Prema njegovim riječima, Brčko distrikt će nastaviti pratiti situaciju i donositi odluke u skladu s najvišim standardima zaštite građana i okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close