NIS-ovoj kompaniji u BiH nova koncesija za crpljenje nafte kod Šamca

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2023. u 22:00
Nema puno detalja o projektu istraživanja nafte klod Šamca/Shutterstock

Ovo je drugi put u posljednjih sedam mjeseci da je Vlada koncesionaru dala suglasnost za eksploataciju ove mineralne sirovine.

Vlada Republike Srpske odobrila je ruskoj tvrtki Jadran-Naftagas, registriranoj u Banjoj Luci, da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca preuzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitetu i kemijsko-tehnološka svojstva.

Ovo je drugi put u posljednjih sedam mjeseci da je Vlada koncesionaru dala suglasnost za eksploataciju ove mineralne sirovine. U lipnju prošle godine po istoj osnovi dobili su dozvolu za vađenje 5000 kubika.

U općini Šamac kažu da će tražiti reviziju ugovora o koncesiji, kako bi ova lokalna zajednica imala koristi od ovog prirodnog bogatstva. Odlukom Vlade stoji da je koncesionar dužan plaćati 5% prihoda ostvarenog korištenjem preuzetih količina, a dokaz o uplati dostaviti Ministarstvu energetike i rudarstva uz zahtjev za reviziju studije. na rezervama.

Koncesionar Jadran – Naftagas se obvezuje da će voditi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte prilikom izvođenja detaljnih geoloških istraživanja i iskazivati ​​izvađene količine sirove nafte u godišnjem izvješću i elaboratu rezervi – odluka Vlade od Srpske države. Općenito, vrlo je malo informacija o ovom projektu zbog ugovora između dviju strana.

Kako je svojedobno rekao ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, dobiveni podaci i rezultati istraživanja neće biti objavljeni dok čelnici Jadran – Naftagasa ne odluče drugačije.

Komentirajte prvi

New Report

Close