Nikšić: Južna interkonekcija među prioritetima

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Sastanku s EBRD-om prisustvovali su i ministar za energiju, rudarstvo i industriju Vedran Lakić (SDP) i predstavnici Ministarstva saobraćaja i komunikacija.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u razgovoru s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) poručio da je plinovod Južna interkonekcija jedan od važnijih interesa ove vlade.

Sastanku s EBRD-om prisustvovali su i ministar za energiju, rudarstvo i industriju Vedran Lakić (SDP) i predstavnici Ministarstva saobraćaja i komunikacija. Razgovarali su s direktoricom EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessl.

Teme razgovora bili su, kako su istakli, aktualni projekti u FBiH koji se realizuju uz podršku EBRD-a, što se prvenstveno odnosi na izgradnju dionica autoputa na Koridoru 5C. Bilo je riječi i o investicijama u željezničku infrastrukturu, kao i u sektor energetske tranzicije.

Predstavnici Ministarstva prometa i komunikacija istakli su dva bitna projekta koji podrazumijevaju modernizaciju i elektrifikaciju željeznice, a koji su uključeni u trogodišnji program javnih investicija FBiH.

Kao jedan od važnijih interesa za Vladu FBiH naveo je Južnu interkonekciju, kao, kako je naglasio, dodatni izvor energije, ali i ekonomskog razvoja i napretka.

Podsjećamo, pojedinima, prvenstveno opoziciji u FBiH, ovaj projekat je sporan, strahujući da će se njime energetski sistem dodatno podijeliti. Ključno pitanje je tko i kako će se upravljati Južnom interkonekcijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close