Niknuo prvi agregat u budućem vjetroparku kod Mostara

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2020. u 22:00
Bit će ukupno 15 vjetroagregata iznad Mostara/G. Jelavić/PIXSELL

Izgradnja vjetroelektrane financira se kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW.

Konzorcij kojega čine Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Wind Power Danska postavili su prvi od 15 vjetroagregata budućega vjetroparka nedaleko od Mostara, izvijestili su iz Elektroprivrede BiH, koja u ovaj projekt investira 69 milijuna eura.

Uz pomoć kranova i dizalica radnici iz hrvatsko-danskog konzorcija u petak su završili montažu prvoga vjetroagregata, ukupne težine iznad 330 tona na platou Podveležja, koji se nalazi desetak kilometara istočno od Mostara.

Oprema je iz Luke Ploče u Hrvatskoj specijalnim vozilima dopremljena do Mostara, izvijestili su iz Elektroprivrede BiH. Generalni direktor te javne kompanije Admir Andelija rekao je kako se radovi odvijaju u teškima vremenskim uvjetima za izvođača radova zbog snažnoga vjetra.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić istaknuo je kako bi do kraja ove godine taj vjetropark trebao u najvećoj mjeri biti završen, odnosno montirani svi vjetroagregati.

zgradnja vjetroelektrane financira se kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW. Kad svi vjetroagregati budu pušteni u pogon, očekivana proizvodnja na godišnjoj razini trebala bi iznositi oko 130 gigavatsati (GWh) električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close