Nijemci zbog duga od 8 milijuna eura jednom od najstarijih naselja na Jadranu blokiraju račun

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2020. u 05:11
WTE/EVN traži novac za održavanje postrojenja za obradu otpadnih voda/SHUTTERSTOCK

Dođe li do naplate Budva bi se mogla naći u ozbiljnim financijskim problemima, bez novca za plaće zaposlenima i za ulaganje.

Na zahtjev njemačke kompanije WTE Otpadne vode, javni izvršitelj donio je rješenje o prisilnoj naplati osam milijuna eura od Općine Budva i zatražio od Središnje banke da odmah blokira gradski račun.

Izvršitelj je prihvatio dokaze kompanije – 15 faktura koje su od početka ožujka 2017. do lipnja 2018. dostavljene lokalnoj upravi na ime ugovorenih obveza za rad i održavanje postrojenja za obradu otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Provjeravaju fakture
Iz kabineta Marka Carevića, gradonačelnika Budve, Vijestima je rečeno da provjeravaju jesu li ovjeravane fakture koje su mjesečno pristizale od 9. ožujka 2017. do 11. lipnja 2018. godine, odnosno je li ih lokalna uprava prihvatila.

Ako o tome postoji trag u lokalnoj administraciji, njemačko-austrijski koncern WTE/EVN moći će naplatiti još osam milijuna eura, nakon što je uoči Nove godine od države Crne Gore, aktiviranjem jamstva, naplatio 29,3 milijuna eura. U tom slučaju, Budva bi se mogla naći u ozbiljnim financijskim problemima, jer bi praktično potpuno bila ispražnjena općinska blagajna, objašnjavaju Vijesti. Ne bi bilo novca za isplatu plaća zaposlenima, a blokiran bi bio i investicijski ciklus koji je započela sadašnja lokalna vlast.

Carević je nedavno u pismu državnom, policijskom i tužiteljskom vrhu naveo da WTE i “njeni producenti, domaći i strani, čine konstantne i enormne pritiske da u čitavom poslu bukvalno iznude 100 milijuna eura, kao u najgorim scenarijima mafijaške iznude”. Specijalni policijski tim po nalogu specijalnog tužitelja Milivoja Katnića analizira kompletnu dokumentaciju i stanje postrojenja koje su posljednjeg dana siječnja napustili radnici koncerna WTE/EVN.

Velika korupcijska afera
U zahtjevu za prisilnu naplatu, WTE se poziva na ugovorene obveze i anekse ugovora koje je zaključila administracija Rajka Kuljače, a potom i Lazara Rađenovića, bivših gradonačelnika iz stranke DPS, koji su priznali krivnju u korupcijskoj aferi koja bi mogla postati najveća u povijesti Crne Gore, tvrdi podgoričkli list.

Gradska uprava uplatila je protekle tri godine više od 14 milijuna eura na račun WTE/EVN na temelju ugovora i održavanja postrojenja, te odvoza mulja. Općina Budva ustrajava na tome da se utvrdi koliko je strani partner uložio novca.

Konzultantska kuća DR Duhovnik utvrdila je da je riječ o 39 milijuna eura, od kojih je oduzeto tri milijuna eura zbog dokazane korupcije.

Nijemci nisu prihvatili takav nalaz, a nakon što je mješovito povjerenstvo uz medijaciju vlade Crne Gore došla do sličnih brojki, uslijedio je ultimatum i žurno aktiviranje državnog jamstva od 29,3 milijuna eura.

Usto, navode Vijesti, njemačko-austrijski koncern uputio je na naplatu i sumnjivo jamstvo od 66 milijuna eura, koje je 2010. potpisao netko u Općini Budva koristeći potpis tadašnjeg gradonačelnika Kuljače.

Ako se aktivira i jamstvo od 66 milijuna eura, koliko iznosi proračun grada, Općina Budva našla bi se u potpunom kolapsu.

Komentirajte prvi

New Report

Close