Nevladine udruge pokušavaju zaustaviti testiranje 5G mreže

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Jednake rasprave vodili su se i kada su predstavljane 3G i 4G mreže, koje sada koriste svi građani, a važne su i potrebe turista koji očekuju suvremene usluge.

Elektromagnetska polja koja koristi 5G tehnologija, ako se poštuju preporučene granične vrijednosti, ne predstavljaju opasnost po okoliš i zdravlje ljudi, priopćeno je iz Crnogorskog Telekoma.

Iz te kompanije reagirali su na tvrdnje predstavnika skupine nevladinih udruga koji su se usprotivili postavljanju probne 5G mreže u Bijelom Polju i Beranama, koja je uključena prošlog tjedna na razdoblje od 30 dana.

Skupina nevladinih udruga tvrdi da je riječ o nezakonitom ponašanju Telekoma jer je postavio probne postaje bez, kako su naveli, javne tribine i predstavljanja elaborata za procjenu utjecaja na okoliš i zdravlje građana.

Udruge pitaju jesu li provedena mjerenja zračenja i koliki je utjecaj elekromagnetskog zračenja na građane. Zamjeraju i to što elaborat kojeg je pripremio Elektrotehnički fakultet (ETF) nije javno predstavljen.

Probne frekvencije već se koriste

“Da nisu obavljena sva nužna mjerenja i provjere u skladu s crnogorskim zakonima i propisima, puštanje u rad baznih postaja ne bi bilo moguće”, naveli su iz Telekoma.

Dodali su da je za potrebe testiranja 5G mreže pripremljeno Izvješće o ispitivanju razine električnog polja na dvije navedene lokacije, koje je napravio Laboratorij za mjerenje razina elektromagnetskih emisija Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta Crne Gore.

“Netočna je tvrdnja da se frekvencije na kojima je testirana 5G mreža ne koriste u Crnoj Gori. Izvješće Laboratorija za mjerenje razine elektromagnetskih emisija pokazuje da je Telekom testno pustio u rad novu tehnologiju u opsegu 2,1 gigaherca, što je navedeno i u inicijalnom priopćenju Telekoma”, dodali su iz kompanije.

Kako su objasnili, srednji frekvencijski spektar od 2,1 gigaherca u Crnoj Gori koristi se za potrebe telekomunikacije duže od desetljeća, još od uvođenja mreže treće generacije 2009.

U Telekomu tvrde i da je u potpunosti neutemeljena tvrdnja kako je razina električnog polja neprovjerena ili iznad dopuštene razine.

Daleko ispod granične vrijednosti

“Prema izvješću kojeg potpisuju ovlaštene osobe i stručnjaci ETF-a, razine električnog polja ispod su propisane granične vrijednosti na svim lokacijama. Na lokacijama na kojima je izmjerena najveća vrijednost, ona je i dalje oko deset puta manja od utvrđene granične vrijednosti”, objasnili su iz Telekoma.

Granične vrijednosti u gotovo svim europskim zemljama temelje se na preporukama Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) i priznaju ih Svjetska zdravstvena organizacija i Savjet EU.

Kao što je poznato, razgovori slični sadašnjem vodili su se u Crnoj Gori i ranije, kada su predstavljane 3G i 4G mreže, koje sada koriste svi građani Crne Gore, a važne su i potrebe turista koji posjećuju tu zemlju i očekuju mobilne usluge na europskoj razini, jednako kao i strani investitori.

“Telekom će zato sudjelovati i u organiziranju rasprava i predavanja na temu implementacije 5G mreže, kako bi građani Crne Gore dobili odgovore na sva pitanja da bi se uklonile sumnje i nagađanja kada je riječ o ovoj tehnologiji”, zaključili su iz kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close