Neum ne želi kruzere već zaštitu zaljeva i održivi turizam

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2022. u 22:00
Kruzer Bolette prošlog tjedna prošao je ispod Pelješkog mosta i uplovio u neumski akvatorij, a ne zna se tko je to dopustio/M. Šabić/PIXSELL

Neumski načelnik kaže kako se u Lučkoj kapetaniji pozivaju na Zakon o plovidbi.

Nismo još doznali tko je dao dopuštenje za uplovljavanje kruzera u neumski akvatorij, ali ćemo ustrajati u traženju odgovora”, rekao je za Hrvatski medijski servis načelnik Neuma Dragan Jurković.

Otkrio je da je dobio informaciju kako je Lučka kapetanija u Neumu propisala pristojbu i dala kote usidrenja za kruzer.

Neumski načelnik kaže kako se u Lučkoj kapetaniji pozivaju na Zakon o plovidbi, u kojem, međutim, stoji da bi ministar prometa i komunikacija FBiH trebao dati suglasnost, dok ministar kaže da suglasnost nije dao.

Pitanje je, kaže načelnik Jurković, i zašto je zaobiđeno mišljenje lokalne zajednice pa i odluka Predsjedništva BiH iz 2014. kojom se strogo zabranjuje uplovljavanje brodova u neumski akvatorij.

Naime, prošlog tjedna kruzer Bolette, visine 48,1 metar, prošao je ispod Pelješkog mosta i uplovio u Neumski zaljev.

Riječ se o brodu na kružnom putovanju od Bahama, dužine 238 metara, koji prevozi više od 1000 putnika i broji više od 600 članova posade, može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62.000 BRT, a gaz 8,1 metara.

Putnici s kruzera kasnije su prevezeni do obale kod hotela Zenit, odakle su otišli u posjet Mostaru, Međugorju i drugim mjestima.

Građani Neuma, kojima se pridružio i načelnik Jurković, okupili su se kako bi iskazali nezadovljstvo uplovljavanjem kruzera, o čemu lokalna vlast ništa nije znala. Istaknuli su kako su protiv uplovljavanja ovakvih brodova koji mogu izazvati velike štete biodiverzitetu neumskog zaljeva.

“Želimo zaštititi neumski akvatorij kako bi imali održivi turizam. Ne želimo luku niti ogromne brodove, niti da se Neumu uzima ono što je prirodno. Želimo neumski akvatorij zaštiti kao što je zaštićen Mljetski kanal kojim brodovi ne smiju ploviti”, dodao je Jurković.

Komentirajte prvi

New Report

Close