Neradna nedjelja pred Vladom FBiH do kraja mjeseca

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Dobit trgovačkih lanaca u 2020. nakon oporezivanja bila je 900 milijuna.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da Federalno ministarstvo trgovine intenzivno radi na izradi novog zakonskog rješenja o unutarnjoj trgovini kojim je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području FBiH.

– Mislim da možemo pronaći rješenje koje može zadovoljiti sve zainteresirane – kazao je Hasičević na debati Liberalnog foruma pod nazivom “Treba li nedjelja biti obavezan neradni dan u FBiH”. Ministar Hasičević također je istaknuo kako sve manje ljudi želi raditi u trgovinama, a jedan od razloga je i postojanje radne nedjelje.

– Dobit trgovačkih lanaca u 2020. nakon oporezivanja bila je 900 milijuna, a u 2022. milijardu i 500 milijuna. Utvrdili smo da se radi o enormnim zaradama pa smo se u tom smislu počeli baviti uzrocima inflacije….

Razgovarali smo s trgovačkim lancima i priznali su da im nedostaje radnika, ali i da je zbog radnog tjedna postalo nepoželjno biti trgovac – rekao je ministar. Što se tiče prijedloga nacrta zakona, kako je rekao, on je već u prethodnoj proceduri i očekuje se mišljenje Ureda za zakonodavstvo, te Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija. Nakon toga ide u formi nacrta na dnevni red Vlade FBiH, a nakon toga ide u parlamentarnu proceduru.

– Člankom 17. tog novog zakona uređen je način i raspored radnog vremena prodajnih objekata, pa je između ostalog propisano da je radno vrijeme prodajnih objekata 90 sati tjedno, ali su nedjelje i praznici neradni – kazao je Hasičević.

Komentirajte prvi

New Report

Close