Nepovoljne vremenske prilike srušile prinose meda i do 80 posto, pčelari iz Unsko-sanskog kantona traže pomoć

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Najveći problem je nedostatak hrane za pčele, zbog čega su pčelari prisiljeni kupovati hranu da ne bi došlo do uginuća od gladi.

Pčelari na području Unsko-sanskog kantona (USK) u Federciji BiH nikad nisu bili u težem položaju jer su nepovoljne vremenske prilike dovele u pitanje cjelokupnu ovogodišnju proizvodnju meda.

Najveći problem je nedostatak hrane za pčele, zbog čega su pčelari prisiljeni kupovati hranu da ne bi došlo do uginuća od gladi, pišu Nezavisne novine.

Prema riječima Armina Nuhanovića, jednog od najvećih proizvođača pčelinjih proizvoda u USK-u, prinosi meda mogli bi ove godine biti smanjeni i za 80 posto. “Već sada kupujemo hranu za pčele jer je godina sušna, izostalo je cvjetanje bagrema i redovna ispaša, pa smo svi u problemima

Na primjer, samo za pčelinjak od 100 košnica potrebno je, kada je riječ o hrani za pčele, tjedno izdvojiti 300 do 400 maraka (od 150 do 200 eura)”, kaže Nuhanović. Kako bi se očuvala pčelarska proizvodnja, Savez udruženja pčelara USK-a, uputio je zahtjev kantonalnim vlastima za brzu pomoć.

“Odgovorili su nam kako trenutačno ne možemo računati na neka dodatna sredstva, ali da ćemo ona koja su planirana za pčelarstvo dobiti ranije da bi se ublažile posljedice ovog teškog razdoblja. Također, pomoć očekujemo i od lokalne razine vlasti”, kaže Hajrudin Šabić, predsjednik Saveza udruženja pčelara USK-a.

Prema njegovim riječima, na području tog kantona trenutačno ima oko 1000 pčelara s više od 30.000 košnica, čiji je opstanak ugrožen. Inače, cijene pčelinjih proizvoda u USK-u doživjele su značajan rast, a poskupljenje je prouzročeno lošom godinom za pčelarstvo i značajnim poskupljenjem opreme.

Prema riječima Asmira Lišančića, predsjednika Udruženja Sana med iz Sanskog Mosta, kilogram propolisa na tržištu stoji 200 KM po kilogramu, a ranije je cijena bila 120 maraka.

Komentirajte prvi

New Report

Close