Rudarenjem kriptovaluta mjesečno zarađuje 2.000 eura, ali sada mora isključiti svoje uređaje

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2022. u 09:08
Sjever zemlje s većinskim srpskim stanovništvom ne uslužuju internet operateri koji su licencirani na Kosovu/Shutterstock

Nakon što je kosovska vlada zabranila rad proizvođačima Bitcoina i drugih virtualnih valuta zbog energetske krize u zemlji ne zna se koliko će se time uštedjeti električne energije.

Dragan sa sjevera Kosova planira na neko vreme isključiti svoje uređaje za rudarenje kriptovaluta od kojih mjesečno zarađuje oko 2000 eura.

U razgovoru za Radio Slobodna Europa on kaže da ga je na to prisilila odluka vlade Kosova od 4. siječnja kojom se zabranjuje proizvodnja kriptovaluta zbog energetske krize jer strojevi koji ih proizvode troše veliku količinu električne energije.

Godinama ne plaćaju račune
Dragan ima sedam strojeva. Ranije su mu mjesečni računi za struju od Elektroprivrede Srbije iznosili 230 eura, ali posljednjih mjeseci ne zna koliko troši jer računi više ne stižu. Prema njegovim riječima, veliki broj ljudi na sjeveru Kosova bavi se rudarenjem kriptovaluta.

“Uložiš tri, četiri tisuće eura u jedan uređaj, a donosi ti mjesečno oko 300 eura”, objašnjava Dragan.

Besim Hoti, zamjenik direktora Policije Kosova, kaže da dosad rudarenje kriptovaluta nije bilo kazneno delo, tj. na Kosovu ne postoji zakon kojim se regulira ta djelatnost.

Nema niti službenih podataka koliko je na Kosovu uređaja za proizvodnju kriptovaluta i koliko troše struje.

Viktor Buzhala, glasnogovornik Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS), ocjenjuje da je nemoguće utvrditi lokacije na kojima se proizvode kriptovalute, posebno na sjeveru Kosova, gdje većinom živi srpsko stanovništo.

Naime, stanovnici Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana od 1999. ne plaćaju račune za struju.

“Utvrđivanje tih lokacija nije u nadležnosti KEDS-a. Poznato je da mi ne opskrbljujemo sjever Kosova”, kaže Bužalja. Dodaje i da je nemoguće znati koliko se struje potroši na proizvodnju kriptovaluta.

Granit Kadoli, proizvođač kriptovaluta, kaže da na Kosovu postoje dvije vrste uređaja – ASIC Miner, kojim se uglavnom proizvodi Bitcoin, i GPU Mining, koji se sastoji od grafičkih kartica.

“ASIC Miner troši od 1,8 do 2,2 kilovata struje na sat, a GPU Mining od 1,1 do 1,8. Većina građana Kosova koji rudare kriptovalute imaju GPU uređaj. Ne troši previše struje da bi to utjecalo na energetsku krizu”, objašnjava Kadoli.

Uključene tisuće osoba
Alaj Aljaj, suvlasnik mjenjačnice kriptovaluta u Prištini, kaže da je nemoguće kontrolirati proizvođače kriptovaluta.

“Jedina šansa da se utvrde ti uređaji je preko operatera koji osiguravaju internet, preko portova koji se povezuju na IP adrese na Kosovu. Znajući da sjever zemlje ne uslužuju internet operateri licencirani na Kosovu, nemoguće ih je kontrolirati”, objašnjava Aljaj.

No ne zna se niti točan broj uvezenih uređaja za proizvodnju kriptovaluta jer ne postoji jedinstvena carinska oznaka za njihovu identifikaciju, već su na Kosovo uvezeni kao IT uređaji, kao bilo koje računalo.

Krajem 2021. Ferat Shala, predsjednik Komisije za gospodarstvo, industriju, poduzetništvo i trgovinu u Skupštini Kosova, rekao je da se procjenjuje kako na Kosovu ima oko 10.000 osoba koji se bave proizvodnjom kriptovaluta.

Komentirajte prvi

New Report

Close