Ne donese li se zajednički zakon, vinarima u BiH prijeti pogubna zabrana izvoza u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2023. u 22:00
Eventualna zabrana izvoza velikim vinarijama bila bi udar na male proizvođače u BiH, jer ne bi bili konkurentni na tržištu/D. Rakita/PIXSELL

Nema razloga držati regulativu još iz doba Jugoslavije, moramo se uskladiti i s drugim zemljama u regiji, poručuju vinari koji ostvaruju odličan promet s Hrvatskom, Slovenijom, Njemačkom…

Ne donese li do studenoga 2024. BiH zakon o vinu koji bi “objedinio” Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt, proizvođačima vina neće biti dozvoljen izvoz u države EU.

Vinari za Nezavisne novine kažu da bi to bila katastrofa, a najodgovornijima smatraju političare “koji skoro 14 godina ne mogu usvojiti zakon”. No, ima i naznaka na terenu da bi se problem mogao uskoro riješiti.

Izvoze već 60 godina
U suradnji s entitetskim resorima te vinarima i vinogradarima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, koji bi u sljedećih desetak dana trebalo biti upućen na usvajanje Vijeću ministara BiH. Radovan Vukoje, vlasnik i enolog Vinarije Vukoje iz Trebinja smatra da usvajanje ne bi trebalo biti problem…

“Država je rekla da je nacrt dobar i da im odgovara, ostao je ‘lakši’ dio posla. Nema razloga imati regulativu još iz bivše Jugoslavije, trebamo zakon usklađen i s ostalim zemljama u regiji”, poručuje Vukoje i dodaje da njegova vinarija izvozi 35-40% godišnje proizvodnje.

“Ne bi bilo dobro doći u situaciju da naša vina koja izvozimo na tri kontinenta dođu u probleme”, rekao je Vukoje za Nezavisne novine. Željko Nakić, direktor Vinarije Čitluk, poručuje da proizvođačima ne prijeti samo zabrana izvoza, već i nepriznavanje licenci.

“Mogu nam potpuno zabraniti izvoz u EU, a certifikati koje im damo više neće vrijediti”, pojašnjava Nakić, dodajući da njegova vinarija gotovo polovinu proizvodnje bazira na izvozu. Puno izvozimo u EU, Hrvatsku i Sloveniju. U Njemačku izvozimo već oko 60 godina. Mislim da zakon ne može nikome škoditi, dapače”, naglasio je Nakić.

Da takav epilog ne bi bio dobar ni za male proizvođače, svjedoči i priča Bobana Kovačića iz banjalučke vinarije “Crveni brijeg”.

“Naši su kupci u Banjaluci, okolini i Sarajevu. Mala smo vinarija, proizvedemo oko 10.000 litara, imamo mlade vinograde i kakav imamo rod, od toga zavisi. Lani smo počeli izvoziti i u Švicarsku, ali to je malo, jedna paleta. Sad čekamo narudžbu za drugu”, dodaje Kovačić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS poručili su za Nezavisne novine da su osnovni problemi vezani za loše stanje u sektoru odnose na nepostojanje precizne evidencije o površinama koje su pod vinogradarima u BiH, njihovom sortnom stanju i drugim karakteristikama.

Neprovedivost zakona
Na razini BiH je, ističu, na snazi Zakon o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina čija je “neprovedivost dovela do nemogućnosti utvrđivanja nadležnosti organa za vođenje postupka izdavanja rješenja o označavanju vina oznakom ‘zaštićeno geografsko porijeklo’.”.

“Dodatna neusaglašenost zakonodavstva BiH sa standardima i pravilima EU dovela je do nekonkurentnosti domaćih proizvođača grožđa i vina u odnosu na vina iz zemalja EU”, dodali su iz Ministarstva poljoprivrede RS. Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH poručuju da je ključna stvar sačuvati domaće proizvođače.

“Očekujem da će Vijeće ministara BiH dati podršku tom zakonskom rješenju, jer će to značiti nastavak podrške domaćim vinarima, već etabliranim na tržištu EU”, kaže za Nezavisne novine ministar Staša Košarac.

Komentirajte prvi

New Report

Close