Napokon počinje gradnja vjetroelektrane, investicije vrijedne 30 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Kako je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić osvjetlao obraz administraciji.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići potpisao je sa Samirom Džaferbegovićem, direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH još u veljači prošle godine, ali zbog dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji, kompleksnosti samog predmeta koncesije, odnosno izgradnje i korištenja spomenute vjetroelektrane, parcelizacije zemljišnih parcela u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, a zatim i složenosti administrativnih procedura gradnja će početi tek u ponedjeljak, 26. rujna, javlja portal klix.ba.

“Potrajalo je, ali mi smo se maksimalno angažirali kako bi investitoru omogućili početak gradnje investicije vrijedne 30 milijuna eura, koja će Sarajevo uvesti u zajednicu proizvođača zelene energije. Imali smo niz prepreka koje smo konačno savladali i raduje me što ćemo u ponedjeljak službeno započeti gradnju”, najavio je jučer ministar Delić.

Delić je istaknuo i da je ova kompanija primjer kako se ne treba postupati s investitorima koji odluče investirati u BiH, kao i da je takva praksa prošlost u Kantonu Sarajevo, posebno sada kad Kanton ima svoju Agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju koja će biti siguran i pouzdan partner svim investitorima koji pokažu zanimanje.

“To je kompanija koja od 2016. godine pokušava realizirati svoju investiciju i koja želi uložiti milijune, ali mi je usporavamo našim administrativnim procedurama. Od prošle godine aktivno smo radili na uklanjanju svih prepreka i konačno omogućili realizaciju ovog projekta”, podsjetio je ministar.

Pismo koje je dobio od Tejjasa Parmara, direktora i člana Uprave Suzlon Energy iz Danske, pokazatelj da se zakonski okvir mora mijenjati i uskladiti s potrebama suvremenog tržišta, kao i odnos prema investitorima, kako bi se nepovoljan imidž države u očima stranih investitora mijenjao.

U pismu zahvale upućenom ministru Deliću, direktor Parmar istaknuo je da bosansko-hercegovačka podružnica kompanije Suzlon godinama vrijedno radila na ispunjavanju svih zakonskih zahtjeva naše zemlje, kao i da su u projekt uložili iskustvo, znanja i značajna financijska sredstava.

“Manevrirali smo kroz labirint složenog pravnog okvira i administrativnog sistema uspostavljenog u Bosni i Hercegovini. Trenutno smo blizu postizanja našeg cilja i imamo projekt spreman za izgradnju vjetroelektrane. Do ostvarenja našeg cilja ne bi došlo bez uključivanja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, posebno do trenutka vašeg imenovanja na mjesto ministra.

Tijekom svog mandata, pokazali ste nam razumijevanje i relevantnu podršku kako da strani investitori dođu do relevantnih faza u životnom ciklusu našeg projekta. Vi i vaši suradnici u Ministarstvu radili ste s nama i pokazali spremnost i namjeru da se ovaj projekt realizira u stvarnosti. Jako nam je drago što je projekt Ivan Sedlo pionirski projekt i prva vjetroelektrana ikada razvijena u Kantonu Sarajevo.

Nadamo se da će naša investicija poslužiti kao pozitivan primjer i dokaz drugim investitorima da su ovi projekti mogući u Kantonu Sarajevo i da su nadležne institucije spremne pomoći i podržati investitore na njihovom putu ka njihovoj realizaciji”, stoji u pismu Tejjasa Parmara, direktora kompanije Suzlon Energy.

Komentirajte prvi

New Report

Close