Nakon TE-TO Pančevo Gazprom planira izgradnju vjetroparka

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2021. u 21:59
Termoelektrana-toplana Pančevo, snage 200 megavata, bit će puštena u rad u trećem tromjesečju ove godine

Uslijed epidemije koronavirusa, uvođenja izvanrednog stanja u Srbiji i poteškoća s dopremom opreme i dolaska radnika, rok za puštanje objekta u rad je pomaknut”, objasnio je Sergejev.

Radovi na plinskoj termoelektrani – toplani (TE-TO) u Pančevu u završnoj su fazi i cilj je da u rad bude puštena u trećem tromjesečju ove godine, rekao je za Tanjug Pavel Sergejev, direktor Gazproma Srbija, dodajući da ta ruska kompanija razmatra planove izgradnje i drugih termoelektrana u Srbiji, kao i gradnju vjetroparka instalirane snage 200 megavata.

“Kao investitori, osigurali smo stabilno financiranje radova na izgradnji TE-TO Pančevo. Uslijed epidemije koronavirusa, uvođenja izvanrednog stanja u Srbiji i poteškoća s dopremom opreme i dolaska radnika, rok za puštanje objekta u rad je pomaknut”, objasnio je Sergejev.

On je istaknuo da su operateri TE-TO Pančevo, snage 200 megavata, prošli obuku na objektima kompanije Gazprom u Rusiji na kojima su se upoznali s iskustvom kolega kada je riječ o pouzdanom i sigurnom radu energetske opreme.

Sergejev je dodao da je realizacija projekta usmjerena prema namirenju potreba Rafinerije nafte Pančevo, koja je u vlasništvu NIS-a, za toplotnom energijom, kao i opskrbi potrošača električnom energijom na području Srbije i susjednih zemalja.

“TE-TO Pančevo će biti prva parno-plinska elektrana u Srbiji sa suvremenom i visokotehnološkom opremom, dok je korištenje prirodnog plina kao goriva ekološki prihvatljivije, te će se time dati doprinos ostvarenju ciljeva Srbije u pogledu održivog razvoja”, naveo je Sergejev.

Komentirajte prvi

New Report

Close