Nakon Slovenaca, fiktivne tvrtke u Republici Srpskoj počeli otvarati i Poljaci

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2020. u 22:00
U lažnim banjalučkim sjedištima brojnih tvrtki nema zaposlenika/Pixabay

U Trgovačkom centru Borik već postoje stotine lažnih tvrtki.

Nakon što su slovenski poduzetnici prvi počeli koristiti prednosti poslovanja u Republici Srpskoj preko fiktivnih tvrtki, njihovim putem krenuli su i drugi, piše Capital.ba.

Osim Slovenaca, koji i dalje otvaraju desetke tvrtki u Banjoj Luci zbog značajne razlike u porezu na dobit između RS i Slovenije, sada tvrtke bez kontakta, predstavnika i s lažnim sjedištem otvaraju ljudi iz cijelog svijeta.

Čini se potpuno uzaludnom tvrdnja iz Inspektorata RS da tvrtke moraju obavljati svoju djelatnost na prijavljenoj adresi, jer tamo nema nikog, a poslovi se i dalje završavaju u matičnim zemljama. Tako je u Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci nedavno registrirana tvrtka Amna u Trgovačkom centru Borik.

Osnivač je kompanija Palm Tree Holding, čiji je zastupnik i direktor državljanin Poljske. Na istoj adresi “radi” i tvrtka TechnoLock, čiji je osnivač kompanija Digital Box iz UAE-a, a zastupa je također Poljak.

Nove tvrtke koje vode poljski državljani otvaraju se i u drugim dijelovima grada.

U Trgovačkom centru Borik, navodi Capital.ba, već postoje stotine lažnih tvrtki, a većina novih registrirana je na adresama na kojima se nalaze one iz Slovenije, što znači da su posrednici, kojih je u Banjoj Luci veći broj, ostali isti.

Komentirajte prvi

New Report

Close