Nakon pokretanja brodogradilišta, u Apatinu škola za brodomontere

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2020. u 21:59
Novi vlasnik preuzeo je nedavno nekad veliko apatinsko brodogradilište i trebat će mu stručno obrazovani radnici/GettyImages

U apatinskoj Općini ističu da je srpska brodogradnja nekada bila važan izvoznik, s godišnjom zaradom do 300 milijuna dolara.

Tehnička škola s domom učenika u Apatinu ponovno uvodi smjer brodomonter za buduće srednjoškolce koji žele što prije početi raditi. Riječ je o prvoj školi u Vojvodini koja će ponovno imati u ponudi takav obrazovni profil, javlja RTV.

U apatinskoj Općini ističu da je srpska brodogradnja nekada bila važan izvoznik, s godišnjom zaradom do 300 milijuna dolara, među kojima se posebno isticalo apatinsko brodogradilište, koje sada ima novog vlasnika. Vraćanjem apatinskog brodogradilišta u pogon, ističu u Općini, mogu se očekivati dobre šanse za zapošljavanje kadrova nakon završene srednje škole. Kvalificirana radna snaga trebat će tržištu rada, uvjereni su u apatinskoj Tehničkoj školi.

“Brodogradnja je dugo vremena bila zanamerena, a sada se vraća na scenu. Nadamo se da će to biti perspektivno za našu djecu, koja će se školovati za potrebna zanimanja i da će se moći zaposliti u svim brodogradilištima, kako u Apatinu, tako u Bezdanu Zrenjaninu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Kaldovu.

Budući da imamo i učenički dom očekujemo veliku zainteresiranost”, rekao je Petar Popović, direktor Tehničke škole. “Razgovarali smo sa školom i novim vlasnikom apatinskog brodogradilišta. Bilo bi dobro da Općina stimulira učenike stipendijama, ali i novi vlasnik.

Apatinsko brodogradilište dobilo bi gotovog radnika, koji bi kroz trogodišnje školovanje stekao praktično znanje”, izjavio je Milan Škrbić, predsjednik Općine Apatin. Praksa je pokazala da je dualno obrazovanje dalo dobre rezultate u Odžacima, Somboru i Subotici.

Komentirajte prvi

New Report

Close