Nakon otkrića zlata u maloj općini naglo porasla potražnja za nekretninama

Autor: Poslovni dnevnik , 07. srpanj 2020. u 15:00
Očekuje se da će britanski Eastern Mining rudnik otvoriti 2022./Hans Braxmeier/Pixabay

Koncesije se plaćaju za istraživanje, ali i za eksploataciju, što bi trebalo udvostručiti proračun Vareša, a to bi općinu dovelo do stabilnosti.

Od kada je prije nekoliko godina Vareš zahvatila zlatna groznica, u toj maloj BiH općini naglo je porasla potražnja za nekretninama, i povećana je popunjenost smještajnih kapaciteta, dok se poduzetnici daleko više raspituju za tu lokalnu zajednicu jer smatraju da ima prostora za novo poslovanje.

Od 2017. britanska tvrtka Eastern Mining, koja djeluje u sklopu Adriatic Metalsa, dovršila je više od 33.000 metara istražnog bušenja sa 150 bušotina. Očekuje se da će rudnik cinka, olova, barita, zlata, srebra i bakra biti otvoren 2022. godine,

“Svi pokušavaju na vrijeme ostvariti određene kontakte, da bi tu došli”, kaže za Nezavisne novine Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.
On dodaje da stambene i druge nekretnine u Varešu svakodnevno bilježe veću potražnju, ali veće cijene.

“Ljudi koji ovdje dolaze kupuju stanove, jer će ovdje živjeti s obiteljima. Popunjeni su i svi naši smještajni kapaciteti. U posljednje tri godine sve se pokrenulo u pozitivnom pravcu, ali još treba pričeklati početak eksploatacije rude”, dodaje Marošević.

Prema njegovim riječima, koncesije se plaćaju za istraživanje, ali i za eksploataciju, što bi trebalo udvostručiti proračun Vareša, a to bi općinu dovelo do stabilnosti.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Varešu je počeo s radom rudnik cinka, barita i olova, ali u to vrijeme tehnologija nije bila sposobna izdvajati plemenite metale, odnosno zlato i srebro.

Komentirajte prvi

New Report

Close