Nakon godinu i pol u subotu u ovu jadransku luku uplovljava prvi mega kruzer

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2021. u 14:20
Foto: Shutterstock

Iz kompanije su najavili i da će se posvetiti razvoju marine, kako ne bi sav prihod ovisio o kruzing industriji.

U kotorsku luku će u subotu, nakon godinu i pol pauze, uploviti prvi mega kruzer. Liljana Popović Moškov, predsjednica Odbora direktora Luke Kotor, rekla je da riječ o 228 metara dugom brodu Viking Venus kompanije Viking Ocean Cruises.

“Kruzer će uploviti u osam sati, a isploviti u 18 sati”, najavila je Popović Moškov za portal Bokanews.

Proslava 33 godine rada Luke Kotor održana je u ponedjeljak. Teška prošla godina, zbog pandemije koronavirusa, posebno je pogodila tu kompaniju, čiji su se prihodi oslanjali na dolaske svjetskih kruzera, kojih više od godinu dana nije bilo.

Popović Moškov je rekla da menadžment i zaposleni čine sve što je u njihovoj moći da bi izašli na kraj s teškom situacijom. Ona je objasnila da je s pravne strane sve riješeno i da se sada čekaju odogovori stranih država, posebno Italije, odakle dolazi najveći broj kruzera.

“Menadžment i sve nadležne institucije uradili su sve ono što je bilo do njih. Luka je potpuno spremna primiti kruzere, protokoli su doneseni u skladu sa zakonskom regulativom. Uputili smo note svim državama kojima smo bili na crvenoj listi za skidanje s te liste, kako bi omogućili kruzerima da uplovljavaju i kod nas.

Taj dopis je upućen, međutim, i države imaju svoje protokole”, objasnila je Popović Moškov. Ona je dodala kako očekuju da će strane zdravstvene institucija i službeno skinuti Crnu Goru s crvene liste.

Kako bi se izborili s trenutačnom situacijom nužno je i razumijevanje resornih ministarstava, jer Luka Kotor, kako je objasnila Popović Moškov, ima dva velika fiksna troška.

“Riječ je o koncesiji za korištenje obale i za pilotažu, koje iznose po 250.000 eura. Pola milijuna eura je doista veliko fiksno opterećenje i tu smo pregovarali kako da se pomogne Luci”, poručila je Popović Moškov.

Da bi se ova poslovna godina završila bez gubitaka za Luku Kotor nužno je barem 60 uplovljavanja kruzera.

“Ako bi do kraja godine imali 60 do 70 uplovljavanja, Luka Kotor bi mogla završiti ovu poslovnu godinu bez gubitaka”, tvrdi Popović Moškov.

Iz kompanije su najavili i da će se posvetiti razvoju marine, kako ne bi sav prihod ovisio o kruzing industriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close