Nakon 86 godina rada ugašena ulcinjska Solana

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2020. u 22:00
Samo još brojni bazeni iz kojih se vadila sol podsjećaju na bivšu tvornicu i uspješnija vremena, Foto: SHUTTERSTOCK

Ovog ljeta prodana je oprema jedine crnogorske tvornice soli da bi se osigurale neisplaćene plaće bivšim radnicima.

Simboli ulcinjske Solane – samohodni transporter, kolosijek i drezine završili su prije mjesec i pol u starom željezu, čime je nakon 86 godina i formalno stavljena točka na postojanje jedine tvornice soli u Crnoj Gori. Zajedno s njima, šleperi su odvezli i dva bagera, vozni park te metalne stupove za struju. Žarko Ostojić, stečajni upravitelj Solane, potvrdio je Vijestima da je sve što je prodano bilo u skladu s ranije objavljenim oglasom.

“Najveći dio novca od prodaje isplaćen je bivšim radnicima za plaće koje su ostvarili u razdoblju trajanja Plana reorganizacije”, rekao je Ostojić.

Prema saznanjima Vijesti, iz Solane je odneseno oko 600 tona starog željeza. Od pumpi, rade one u Đeranama i na broju 16. Najvažnija pumpa, broj 31, bez koje tvornica ne može raditi, nije u upotrebi. Tako, od sredine kolovoza, samo brojni bazeni iz kojih se vadila sol podsjećaju na bivšu tvornicu i uspješnija vremena. Urušena stara upravna zgrada, hangar bez pola krova i propale montažne barake na samom ulazu u prostor Solane od 15 milijuna kvadrata, svjedoče o propalim privatizacijama, strateškim partnerima i ljudskoj pohlepi, pišu Vijesti.

Značajno močvarno područje

Saša Mitrović, predstavnik bivših radnika, potvrdio je da su radnici, njih oko 70, od stečajne uprave u posljednjih mjesec i pol dobili po 1100 eura.

“Jednom su nam dali po 500 eura i dva puta po 300 eura. Ipak, dug kompanije prema nama je i dalje veći od milijun eura”, rekao je Mitrović. On je ocijenio da je na prodaju simbola Solane u staro željezo stečajna uprava vjerovatno bila prisiljena.

“Sve je to bilo više od 90% trulo i odavno za reshod”, rekao Mitrović. Unatoč tome što bi neki novi ulagač u Solanu trebao krenuti od nule, Mitrović je optimist. Kaže da se uzda u novu vladu i kompaniju koje još nije osnovana, a koja bi trebala upravljati Solanom. “Ne trebaju nam velika ulaganja da bi imali proizvodnju soli za dvije ili dvije i pol godine. Za vladu to nisu velika izdvajanja, posebno znajući da je već bila donesena odluka o milijun eura za potrebe sanacije”, naveo je Mitrović.

On je dodao da su potrebna dva bagera, 30 radnika i malo lijepog vremena da bi obavili zemljane radove i bazene doveli na razinu od prije deset godina. Nacionalni parkovi (NPCG) produžili su 24. kolovoza ugovor o zakupu ulcinjske Solane za još godinu dana. NPCG, prema odluci vlade, najstarijom ulcinjskom kompanijom upravlja od kolovoza 2015. godine, s ciljem zaštite biodiverziteta. Općina Ulcinj, koja je 24. kolovoza ove godine trebala preuzeti upravljanje Solanom, poznatoj kao značajnom staništu ptica, ranije je odustala jer nije stvorila pravne pretpostavke da uđe u taj posao. Ulcinjska Solana je nakon usvajanja odluke na sjednici SO Ulcinj 24. lipnja prošle godine proglašena zaštićenim područjem – Parkom prirode.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma kandidiralo je Solanu za Ramsar, treće močvarno područje u Crnoj Gori, u srpnju prošle godine. Solana je u rujnu te godine proglašena močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja.

Neuspješna reorganizacija

Solana je u većinskom vlasništvu Eurofonda koji ima 71,48% dionica. I Solanu i Eurofond više od 15 godina kontroliraju ljudi povezani s poduzetnikom Veselinom Barovićem. Stečaj u ulcinjskoj kompaniji uveden je 2005., a neuspješni petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. Budući da plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je ponovno u stečaju od 2011. Postupak privatizacije Solane Bajo Sekulić počeo je 2001. godine, na početku masovne vaučerske privatizacije, a država nema niti jedan posto vlasništva u kompaniji. Tako je Solana na čekanju već devet godina jer Savjet za privatizaciju nikako da odluči je li za nju plaćena tržišna cijena ili ne. U međuvremenu, tvornica je prestala s radom.

Solana je osnovana 1927.godine, a sedam godina kasnije u Ulcinju je proizvedena prva sol. I dok su nicali hoteli i odmarališta i otvarane nove kompanije, Solana je postala simbol Ulcinja, a onda je nekom, krajem 20. stoljeća, palo na pamet da bi se umjesto proizvodnje soli, na atraktivnom zemljištu, moglo i graditi i na tome dobro zaraditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close