Najveći porezni obveznici dužni 165 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2022. u 16:52
Sedam od 10 najvećih poreznih dužnika su zdravstvene ustanove/KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Deset najvećih dužnika, od kojih su sedam zdravstvene ustanove, do kraja travnja ove godine dugovali su 322,93 milijuna KM (oko 165 mil. eura).

Zbog neizmirenih poreznih obveza, javne ustanove i poduzetnici u Republici Srpskoj duguju milijune KM. Među najvećim poreznim dužnicima su javne zdravstvene ustanove i tvrtke kod kojih su pokrenuti postupci stečaja ili likvidacija, pišu Nezavisne novine.

Deset najvećih dužnika, od kojih su sedam zdravstvene ustanove, do kraja travnja ove godine dugovali su 322,93 milijuna KM (oko 165 mil. eura). Na popisu 10 najvećih dužnika, uz zdravstvene ustanove, nalaze se Birač iz Zvornika u stečaju, Swisslion IAT iz Trebinja i UNIS tvornica cijevi iz Dervente.

Prema podacima Porezne uprave Republike Srpske, ukupan dug svih poreznih obveznika na kraju 2021. bio je veći od 1,2 milijarde KM.

Iz Uprave, ipak, poručuju da je u posljednje tri godine djelimično zaustavljeno gomilanje poreznih dugova. “Ukupan dug na kraju prošle godine smanjen je za oko 50 milijuna KM”, navode iz Uprave.

Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, kaže da podaci Porezne uprave pokazuju kako su zdravstvene ustanove u odnosu na prethodno razdoblje smanjile svoje dugove, ali da je to i dalje velik teret kojeg vodstvo tih ustanova ne može samo riješiti.

“To je nešto što proračun, ako se vodi na transparentan i učinkovit način, može podnijeti. Imamo ovdje dva pitanja. Taj dug će se u jednom trenutku morati skinuti s leđa zdravstvenih ustanova zato što ga one objektivno ne mogu vratiti. A drugo pitanje je odgovornost menadžmenta tih ustanova, tj. zašto su dopustili tako velik dug”, objašnjava Đogo.

I kod javnih poduzeća, navodi Đogo, slična je situacija s neplaćenim poreznim obvezama. Iz Porezne uprave ističu da je prisilna naplata jedan od mehanizama pomoću kojeg pokušavaju doći do svojih potraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close