Najskuplji sir na svijetu proizvodi se u Srbiji, a recept je strogo čuvana tajna

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2023. u 08:30
FOTO: Pixabay

Doseže cijenu od čak 1000 eura po kilogramu, a razlog takve cijene krije se u zahtjevnom procesu proizvodnje.

U prirodnom rezervatu Zasavica, smještenom sat vremena vožnje zapadno od Beograda, proizvodi se možda i najskuplji sir na svijetu. Naziv mu je Pule, ili magareći sir, a sastoji se od 60% magarećeg i 40% kozjeg mlijeka.

Za ovaj jedinstveni sir zaslužan je Slobodan Simić, direktor Specijalnog rezervata prirode Zasavica i bivši srpski parlamentarac. Magareći sir iz Zasavice doseže cijenu od čak 1000 eura po kilogramu, a razlog takve cijene krije se u zahtjevnom procesu proizvodnje.

Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara mlijeka

Kako prenosi Deutsche Welle, u rezervatu trenutno ima oko 300 muznih magarica, a za proizvodnju jednog kilograma sira potrebno je čak 25 litara mlijeka, što je količina koja se od jedne životinje može dobiti tek kroz dvije godine. Samo mlijeko je posebnog, blago slatkastog okusa, a u Srbiji se jedna litra može kupiti za 40 eura.

Simić je dvije godine eksperimentirao prije nego što je uspio proizvesti sir koji danas prodaje. Recept je strogo čuvana tajna, a poznato je samo da se magareće mlijeko miješa s kozjim kako bi sir dobio na mekoći. Sir koji proizvode dolazi u pakiranjima od 50 grama, koja se prodaju po cijeni od 50 eura. Najčešće ga kupuju bogati kupci iz inozemstva, uglavnom iz Velike Britanije i arapskog svijeta.

U svijetu nema sličnih primjera

Izrada sira od magarećeg mlijeka je dugotrajan i težak proces, što je vjerojatno i jedan od razloga zašto u svijetu nema sličnih primjera. U Zasavici se godišnje proizvede otprilike 100 kilograma ovog sira, a proda oko 20 kilograma.

Uz sir, u Zasavici se proizvode i drugi proizvodi na bazi magarećeg mlijeka, poput sapuna, dnevne i noćne kreme, kao i likera. Magareće mlijeko sadrži samo jedan posto masnoće, bogato je A, D i E vitaminima, kalcijem i omega-3 masnim kiselinama, a sadrži i 60% više vitamina C od kravljeg mlijeka.

Simić je za DW napomenuo kako je fenomen magarećeg mlijeka u tome što je jako slično ljudskom. Mlijeko magarica ne sadrži kazein, protein koji čini oko 80% kravljeg mlijeka i služi za zgrušavanje, zbog čega nitko osim njih do sada nije uspio proizvesti sir od magarećeg mlijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close