Nakon što su zaradili milijardu eura, najbogatiji Slovenci pokreću novi biznis

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2021. u 05:33
Iza i Samo Login, kao i mnogi drugi IT-evci, okrenuli su se poljoprivredi/PD

Slovenski Outfit7 prije prodaje Kinezima imao je oko 9 milijuna pretplatnika na YouTubeu, a video sadržaji prikazani su oko 9,4 milijarde puta.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, izjavio je da se posljednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i istaknuo da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemljišta.

Dodao je da su nedavno slovenski ulagači, koji su prodali popularnu aplikaciju Kinezima, za taj novac u Banatu kupili više od 4000 hektara zemljišta.

“Oni na 3800 hektara žele uspostaviti organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje u cijeloj Europi”, rekao je Nedimović.

Zaradili milijardu eura

Riječ je o godinama najbogatijim Slovencima, bračnom paru Iza i Samo Login, bivšim vlasnicima kompanije Outfit7, koja je proizvela globalno popularnu video igru Talking Tom.

Slovenci su svoj udio u kompaniji prodali Kinezima za milijardu eura.

A kineska kompanija Zhejiang Jinke Entertainment Culture prije toga je objavila da je zainteresirana za kupovinu slovenske tvrtke koje proizvodi popularne aplikacije. Epilog je bila najveća prodaja u povijesti Slovenije, objašnjava Telegraf Biznis.

Outfit7 je prije prodaje imao oko 9 milijuna pretplatnika na YouTubeu, a video sadržaji prikazani su oko 9,4 milijarde puta. Vlasnicima Outfita7, kojih je 120 (Iza i Samo Login držali su oko 60 posto udjela), isplaćeno je 2016. godine 74 milijuna eura kroz dividendu, a godinu ranije oko 39 milijuna eura.

Holding Outfit7 Investments Limited ima sjedište u Londonu i porezni je obveznik Cipra. Ima 14 povezanih tvrtki u Londonu, Ljubljani, na Cipru, u Švicarskoj, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Kini i SAD-u.

Ministar Branislav Nedimović kaže da je u posljednje vrijeme upoznao dosta IT-evaca koji su uložili u poljoprivredu.

Za TV Happy Nedimović je rekao da se na malim parcelama najveća dobit može ostvariti ako se prijeđe na sustav organskog voća i dodao da je to danas isplativo jer se organska hrana traži svugdje.

Postiže se daleko veća dobit

“Sve iznad 200 metara nadmorske visine u Srbiji, posebno zapadna Srbija, ali i istočna, može se vrlo lako prebaciti na organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se postigne daleko veća dobit jer tamo kemijska sredstva nikad nisu niti korištena”, objasnio je Nedimović.

U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji koriste se isključivo prirodna sredstva za zaštitu bilja. Govoreći o suši do koje je došlo ovog ljeta zbog visokih temperatura, srpski ministar poljoprivrede je rekao da će zbog toga biti manji prinos kukuruza nego što je očekivano.

“Očekivali smo da ćemo nadmašiti rekord iz 2020. godine. Umjesto toga, imat ćemo jednu prosječnu godinu na razini cijele Srbije”, rekao je Nedimović i dodao da će u pojedinim mjestima, gdje je bilo kiše, prinosi biti bolji.

Nedimović je objasnio da od količine vode ovisi kakav će biti prinos kukuruza i zbog toga je, kako je istaknuo, vrlo važno što je država u posljednje dvije-tri godine ulagala u sustave navodnjavanja.

“Trenutačno radimo 30-ak projekata, više od 100.000 hektara stavit ćemo u funkciju sa sustavom za navodnjavanje. I definitivno to je budućnost”, zaključio je Nedimović.

Komentirajte prvi

New Report

Close