Naftaši u RS kukaju, a benzinske crpke niču kao gljive

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2022. u 22:00
Republika Srpska je od 2019. do ove godine postala bogatija za 31 crpku i sada ih je 355/D. Jaramaz/PIXSELL

Republika Srpska je od 2019. do ove godine postala bogatija za 31 crpku.

Posao prodaje naftnih derivata, sudeći po povećanju broja benzinskih crpki u Republici Srpskoj, u tom se entitetu BiH i te kako isplati, piše Nezavisne novine.

Primjerice, 2020. godine, u odnosu na godinu ranije, poslovalo je 20 crpki više. Već 2021. taj broj je dodatno povećan za 11 crpki, pa ih je lani bilo ukupno 355, a takva brojka bilježi se i danas.

Republika Srpska je od 2019. do ove godine postala bogatija za 31 crpku. Ekonomisti ističu da je povećanje broja benzinskih crpki dokaz da je ova djelatnost isplativa. “Činjenica je da je u nekim područjima to vrlo isplativ posao. Recimo, uz gorivo, na crpkama imate i ostale proizvode koji se tu prodaju i poznato je kolike su tu marže za te artikle”, kaže ekonomist Slaviša Raković.

Zoran Petoš iz Udruge građana DON iz Prijedora, podsjeća da su inspekcijske kontrole pokazale da dosta crpki nije radilo u skladu sa zakonom. “Uostalom, mi imamo tu situaciju da kada poskupi barel nafte na svjetskom tržištu, isti dan poskupi gorivo kod nas, kao da nema nikakvih zaliha.

O zalihama se kod nas priča samo kada padne cijena barela. Samo u tom raskoraku benzinske crpke ostvaruju ogromne prihode”, rekao je Petoš.

S druge strane, komentirajući povećanje broja benzinskih crpki u RS, Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Sprske, tvrdi da je u pitanju kupovina ili otvaranje crpki od strane većih lanaca, odnosno kompanija koje imaju već postojeću mrežu. Mali je broj novootvorenih crpki od strane novih kompanija, dodaje.

“U pitanju je proces gdje dolazi do zatvaranja malih distributera jer su marže sve manje, a zbog rasta cijena i povećanja troškova operacija mnogi ne mogu izdržati”, rekao je Trišić za Nezavisne novine.

Komentirajte prvi

New Report

Close