Na rijeci Bosni planira se gradnja HE Kovanići

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2022. u 22:00
Elektroprivreda BiH uključila je HE Kovanići u svoj plan za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora/S. Strukić/PIXSELL

JP Elektroprivreda BiH uključila je HE Kovanići u svoj plan za povećanje udjela proizvodnje struje iz obnovljivih izvora.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za projekt izgradnje hidroelektrane Kovanići, na rijeci Bosni.

JP Elektroprivreda BiH uključila je HE Kovanići u svoj plan za povećanje udjela proizvodnje struje iz obnovljivih izvora.

HE Kovanići na rijeci Bosni, 25 kilometara nizvodno od Zenice, jedan je od 15 planiranih hidroenergetskih projekata, koji će iskoristiti hidropotencijal rijeke Bosne, od njenog izvora u blizini Sarajeva do entitetske granice s Republikom Srpskom.

Prema projektnom zadatku, HE Kovanići doprinosi zadovoljavanju rastuće potražnje za električnom energijom u zemlji.

HE Kovanići je projektirana kao klasično pribransko postrojenje. Tu je betonska brana s ustavama, strojarnica je u sastavu nepreljevnog dijela brane, a u desnom i lijevom boku pregradnog profila su krilni dijelovi brane.

Dvije cijevne turbine izravno su spojene sa sinkronim generatorom. Instalirana snaga oba agregata je dva puta 6,1 megavat, a moguća godišnja proizvodnja je 58,53 gigavatsati električne energije.

Na potezu akumulacije nalazi se planirani Koridor 5C, koji prelazi s desne na lijevu obalu nizvodno od željezničkih mostova.

Komentirajte prvi

New Report

Close