Zaplijenjena 342 uređaja za rudarenje kriptovaluta

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2022. u 07:40
U Leposaviću su oduzeta oprema za rudarenje virtualnih valuta koja je trošila struju kao i 500 kućanstava/Shutterstock

Odluka vlade da zabrani rudarenje kriptovaluta, navodeći zabrinutost zbog energetske krize, izazvala je pitanja povezana s njenom pravnom osnovom.

Nekoliko dana nakon što je kosovska vlada zabranila rudarenje kriptovaluta zbog štednje električne energije policija je priopćila da je zaplijenila 342 uređaja za rudarenje kriptovaluta na tri lokacije.

U prvoj operaciji, u Južnoj Mitrovici, zaplijenjeno je 67 uređaja, a policija je rekla da je identificirala lokaciju u stanu gdje su istražitelji pronašli osumnjičenog koji se bavi “ilegalnim aktivnostima”

U drugom slučaju kod Podujeva policija je zaplijenila tri uređaja za rudarenje kriptovaluta, dok je 272 uređaja oduzeto u Leposaviću.

Hekuran Murati, ministar financija Kosova, izjavio je da zaplijenjena oprema u Leposaviću troši struje jednako kao i 500 kućanstava.

Niti u jednom slučaju nisu prijavljena uhićenja vlasnika IT opreme koja se ne smije koristiti. Odluka vlade da zabrani rudarenje kriptovaluta, navodeći zabrinutost zbog energetske krize, izazvala je pitanja povezana s njenom pravnom osnovom.

Artane Rizvanolli, ministrica gospodarstva, najavljujući zabranu rudarenja kriptovaluta, navela je hitne mjere za smanjenje potrošnje električne energije koje je vlada uvela 24. prosinca kako bi se “ograničila opskrba energijom, a koja vrijedi najviše 60 dana”. Vlada je 22. prosinca uvela redukcije struje zbog ozbiljne energetske krize.

Ali Arber Jashari, kosovski pravni stručnjak, rekao je za BIRN da nema dovoljno pravne osnove za zabranu rudarenja kriptovaluta budući da niti jedan zakon ne regulira to pitanje.

U listopadu 2021. godine Kosovo je objavilo da je izradilo nacrt zakona o kriptovalutama za koji se očekivalo da će ga parlament usvojiti do kraja prošle godine, ali to se nije dogodilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close