Na Jahorini nastavak ulaganja, širi se ponuda

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2022. u 22:00
Olimpijski centar u predstojeću zimsku sezonu ulazi s brojnim novitetima/Shutterstock

Na planinu Vlada RS uložila više od 200 milijuna KM.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić obišao je prije nekoliko dana radove na lokaciji Skočine-Prača gdje se radi najmoderniji sistem za umjetno osnježavanje, piše internetski portal biznisinfo.ba.

”Hoćemo da osnježimo staze šest i šest b. Novina je da će na platou Skočine biti postavljen sistem `Snow faktori`, koji proizvodi vještački snijeg pod svim uslovima, bez obzira na temperaturu zraka i gostima Jahorine će dati dodatnu, maksimalnu, sigurnost u snijeg tijekom cijele zimske sezone”, izjavio je novinarima Ljevnaić tokom obilaska radova i kazao kako je ova olimpijska ljepotica ove godine najveće gradilište u Republici Srpskoj zahvaljujući podršci Vlade Srpske i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ljevnaić je pojasnio da će u novoj zimskoj sezoni ove ski-staze dobiti sistem sa novoizgrađenim jezerom za vještačko osnježavanje kapaciteta 30.000 metara kubnih. Prema njegovim riječima, Olimpijski centar u predstojeću zimsku sezonu ulazi sa brojnim novitetima te da se grade dva nova lifta i to skilift tanjur “Oštra glava” za najmlađe skijaše na stazi Trnovo, dužine 120 metara i novi sklift sidro “Prača”, na istoimenoj stazi, dužine čak 900 metara, te 3,5 novih kilometara rasvjete za noćno skijanje.

On dodaje da ne smiju izostaviti ni novu stazu za sanjkanje na stazi sedam, dužine 700 metara, kao ni novi snowboard park na stazi Trnovo, površine 3000 kvadratnih metara, opremljen preprekama i skakaonicama za izvođenje najzabavnijih trikova na snijegu.

On poručuje da nastavljaju sa investicijama na Jahorini, upotpunjuju svoju ponudu i žele da ove zime ponude skijašima najbolje, te da je Vlada Republike Srpske na planinu uložila više od 200 milijuna KM i da se trenutno gradi 20 hotela na planini.

Ljevnaić je podsjetio da se radi i na izgradnji novog skicentra “Igrišta” gdje ulažu više od 50 milijuna KM u infrastrukturu, u nove staze, sistem za osnježavanje i novi šestosjed koji će biti izgrađen. Direktor Olimpijskog centra je istakao da su tokom ljetne sezone zabilježili promet veći četiri puta u odnosu na isto razdoblje lani, ali i prevazišli rezultate zimske sezone iz 2017. godine.

Šef Odjeljenja za umjetno osnježavanje u Olimpijskom centru “Jahorina” Nedeljko Begović rekao je da će sa novim sistemom za vještačko osnježavanje više do 70 posto staza na planini biti pokriveno i to će doprinijeti da se produži zimska sezona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close