Do sada je bilo besplatno, ali uskoro se uvodi cestarina za jednu vrstu vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2021. u 05:33
Foto: Pixsell

Putevi Srbije već nekoliko godina najavljuju mogućnost uvođenja cestarina na cestama nižih kategorija za teretna vozila koja ih trenutačno besplatno koriste, a sada se došlo i do studije opravdanosti.

Zoran Drobnjak, v. d. direktora Puteva Srbije, najavio je da će uskoro biti uvedena cestarina na Ibarskoj magistrali za teške kamione od 40 tona nosivosti.

Drobnjak je, gostujući na TV K1, rekao da se, prije svega, zbog sigurnosti prometa teški kamioni moraju prebaciti na autocestu, umjesto da koriste Ibarsku magistralu, prometnicu koja povezuje Beograd sa Šumadijom i zapadnom Srbijom te Crnom Gorom, kako ne bi platili cestarinu.

“Vrlo brzo ćemo Ibarsku magistralu zatvoriti za takve kamione, ali bit će im ista cijena kada voze Ibarskom magistralom kao i na autocesti”, poručio je Drobnjak.

U Srbiji je ove godine povećan broj vozila na autocestama za 10 posto u odnosu na 2019. godinu, objasnio je Drobnjak i dodao da je to zato što su izgrađene autoceste te svi koji putuju prema Grčkoj i Turskoj sada idu preko Srbije.

Putevi Srbije već nekoliko godina najavljuju mogućnost uvođenja cestarina na cestama nižih kategorija za teretna vozila koja ih trenutačno besplatno koriste, a sada se došlo i do studije opravdanosti.

To javno poduzeće raspisalo je u rujnu ove godine natječaj za izradu analize potrebe za uvođenjem sustava naplate cestarine na budućim dionicama autoceste, ali i na prometnicama niže kategorije, javila je eKapija.

Cilj studije je, kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, da pokaže isplativost uvođenja naplate cestarine na navedenim kategorijama prometnica za komercijalna vozila težine preko 12 tona.

Studija će uključiti slična rješenja u Europi, izbor adekvatnog rješenja za Srbiju, tehničko rješenje sustava, procjenu troškova te pregled dionica na kojima se isplati uvođenje naplate cestarine na magistralnim cestama.

Prema najavama, naplata cestarine, uz Ibarsku magistralu, mogla bi prvo početi na cesti između Beograda i Niša.

Stručnjaci se slažu da postoji potreba za naplatom cestarine na prometnicama niže kategorije, ali ističu i da se korisnicima zauzvrat mora ponuditi određena razina usluge.

“Samo uvođenje cestarine, bez unaprjeđenja razine usluge ceste, korisnici će prihvatiti negativno”, upozorio je Draženko Glavić, profesor Prometnog fakulteta u Beogradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close