Dioničari nezadovoljni: Nema dividende, dionice tonu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2023. u 09:16
Foto: Shutterstock

Prijedlogom odluke za Skupštinu dioničara predviđeno je da se ostatak dobiti zadrži.

M:tel a.d. Banja Luka (burzovno ime Telekom Srpske) neugodno je iznenadila dioničare odlukom da ne isplati ostatak prošlogodišnje dobiti, što je bila višegodišnja praksa, zbog čega su joj dionice na Banjalučkoj burzi pale, prenosi Indikator.ba.

Kompanija je u 2022. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 82.269.037,09 KM. Ukupni prihodi su uvećani za gotovo 19,5 milijuna konvertibilnih maraka, što je povećanje za 4,36% u odnosu na prihode ostvarene u istom periodu prethodne godine.

Zadržana dobit
Na temelju odluke Skupštine dioničara od 23. prosinca isplaćena je privremena dividenda u iznosu od 39.685.381,74 KM. Prijedlogom odluke za Skupštinu dioničara zakazanu za 27. lipnja 2023. predviđeno je da ostatak od 42.583.655,35 KM ide u zadržanu dobit u visini preostale zadržane dobiti. Revizorska komisija tvrtke dala je zeleno svjetlo za ovakvu iznenađujuću odluku.

M:tel je posljednjih godina navikao da cjelokupnu godišnju dobit isplaćuje dioničarima. Učinio je to tako da je dio dobiti isplatio unaprijed na kraju tekuće poslovne godine, a ostatak uz usvajanje godišnjih financijskih izvještaja. PTako je cijena za dva dana sa 1,63 KM pala na 1,56 KM.

Ovakav razvoj događaja ostavit će bez značajnih prihoda ne samo matičnu kompaniju M:tel Srbija, već i fondove poput državnog PREF-a i Fonda za restituciju RS, kao i druge investicijske fondove i druge dioničare.

Kompanija m:tel bilježi rast u svim segmentima poslovanja, pokazuju rezultati za prva tri mjeseca 2023. godine. Unatoč nepovoljnim kretanjima na globalnoj ekonomskoj razini, m:tel je uspio održati kontinuitet poslovanja i adekvatno odgovoriti na svjetsku ekonomsku krizu.

Dobri i u 2023.
Ukupni prihodi društva ostvareni u prva tri mjeseca ove godine iznose gotovo 111,5 milijuna konvertibilnih maraka, što je povećanje od oko 0,52 posto u odnosu na prihode ostvarene u istom razdoblju prošle godine.

Rashodi su također u porastu za oko 4,82% u odnosu na ostvarene u prva tri mjeseca prošle godine, što je i očekivano s obzirom na rast cijena i inflaciju u svjetskim okvirima.

Komentirajte prvi

New Report

Close