M:tel akvizicijama želi u FBiH, dok BH Telecom stagnira

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2020. u 22:00
Konkurentsko vijeće BiH odobrilo je akvizicije M:tela/SHUTTERSTOCK

BH Telecom bilježi stalan pad prihoda i ne pokušava preuzeti manje konkurente, a prihodi M:tel grupe stalno rastu upravo zahvaljujući akvizicijama.

Telekomunikacijska kompanija M:tel iz Banja Luke namjeravala je kupiti tvrtku KTV E-G-E iz Doboja Jug, ali je od toga odustala. To se navodi u zaključku Konkurentskog vijeća BiH koji je donesen još u travnju prošle godine, ali je javno objavljen tek 23. listopada 2020. u Službenom glasniku BiH.

Kako se navodi, Konkurentsko vijeće je 16. listopada 2018. zaprimilo prijavu koncentracije kompanije M:tel koja se odnosi na stjecanje potpune kontrole nad tvrtkom KTV E-G-E. Tvrtke M:tel i KTV E-G-E 11. listopada 2018. potpisale su Pismo o namjerama u vezi s kupoprodajom 100 posto udjela.

No Konkurentsko vijeće je 11. ožujka 2019. zaprimilo Izjavu o odustajanju od zahtjeva, kojom se obavještava da podnositelj odustaje od svog zahtjeva i daljnje realizacije prijavljene transakcije.

Prema saznanjima portala BiznisInfo, tvrtka KTV E-G-E prošle godine ostvarila prihode od oko 1,5 milijuna KM (oko 767.000 eura). KTV pruža usluge kabelske televizije, interneta i telefonije. Vlasnici su Nijaz i Najiz Avdić te Almir Mujkanović.

No bez obzira što je ta akvizicija propala, činjenica je da je M:tel namjeravao kupiti tvrtku čije je sjedište u Federaciji BiH, što je dokaz njegove namjere da se širi na području cijele države, a ne samo u RS. Jer M:tel je već preuzeo sve glavne konkurente u RS: Blicnet, Telrad Net i Elta-Kabel.

Dominatni na tržištu?

No sada je očito da ambicije banjalučke kompanije sežu i na prostor FBiH, objašnjava BiznisInfo. M:tel je još ranije postao vlasnik sarajevskog Logosofta, ali posljednjih godina nije bilo informacija o drugim pokušajima akvizicije u FBiH.

767.000

eura lani je bio prihod tvrtke KTV E-G-E koju je pokušao preuzeti M:tel

Jedan od problema, svakako je u tome što je banjalučki M:tel u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija čiji je naveći dioničar država Srbija.

Zato je prošle godine Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izrazio bojazan da M:tel, koji je u vlasništvu Telekoma Srbija, preuzima dominantan položaj u RS kada je riječ o distribuciji medijskog sadržaja.

Iz M:tela su to opovrgli, tvrdeći da nemaju 40 posto udjela na tržištu cijele BiH, što je granica prema kojoj se računa dominantan položaj. Konkurentsko vijeće BiH je Vijeću ministara poslalo objašnjenje zašto su odobrene pojedine akvizicije. Iako se u tekstu ne spominju kompanije, jasno je da je riječ o akvizicijama M:tela, piše BiznisInfo.

Preoteli sponzorske ugovore

Vijeće ministara, naime, zatražilo je objašnjenje Konkurentskog vijeća o tom pitanju. “Konkurentsko vijeće je utvrdilo da povećanja tržišnih udjela kompanija neće dovesti do sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurentnosti na tržištu te samim tim njihov zajednički tržišni udio na relevantnom geografskom tržištu nije prelazio 40%”, navodi se u odgovoru Konkurentskog vijeća upućenog Vijeću ministara.

Ambicije za širenje M:tela u Federaciji BiH svakako će najviše naštetiti BH Telecomu, sa sjedištem u Sarajevu, koji je u krizi, navodi BiznisInfo.

BH Telecom bilježi stalan pad prihoda i nije pokazao ambicije kao M:tel da preuzme manje konkurente. S druge strane, prihodi M:tel grupe stalno rastu upravo zahvaljujući akvizicijama.

M:tel je BH Telecomu preoteo i neke ključne sponzorske ugovore, poput onog s Nogometnim savezom BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close