Mraz prepolovio urod trešanja u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2022. u 22:00
Cijena trešanja ove godine mogla bi biti veća zbog poskupljenja repromaterijala i radne snage/S. Miljević/PIXSELL

Na urod je utjecaj imao i kasni mraz, koji je dodatno oštetio trešnje dok su još bile u cvatu.

Urod trešanja podbacio je za najmanje 50 posto, ako ne i više, potvrdio je za Nezavisne novine Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, trešnje su negdje rodile, negdje nisu, ovisno o sorti, ali u prosjeku ovogodišnji urod bit će dvostruko manji od prošlogodišnjeg.

“Bolje i više su rodile domaće sorte. Kasne sorte su bolje podnijele ovaj mraz, ali imamo područje Bosanske Gradiške gdje u nekim dijelovima trešnje nisu rodile uopće”, rekao je Dojčinović.

Dodao je da je područje Semberije i Majevice poznato po trešnjama, ali da je ona podbacila u i tom dijelu RS. Kako kaže, o cijenama je još rano govoriti.

“Vidimo da je trenutačna prodajna cijena u trgovinama između pet i šest KM (između 2,5 i 3 eura) ali kolika će biti prodajna cijena kod prizvođača još se ne zna”, rekao je Dojčinović.

Kako je objasnio, cijena trešanja će ovisiti o uvozu iz Srbije.

“Ako bude manji pritisak uvoza onda će cijena biti nešto veća, a ako bude bilo više ponude iz Srbije doći će do pada cijena”, rekao je Dojčinović, dodajući da je cijena prošle godine bila visoka, ali bi ove godine mogla biti i veća.

“Ove godine cijena bi mogla biti veća zbog poskupljenja repromaterijala i radne snage, ali moramo gledati i na kupovnu moć građana”, rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, voćari će se naći u vrlo teškoj situaciji ako cijena bude niska.

“Nitko od trgovaca ne želi maržu od 10 do 20 posto, svi bi htjeli 50 posto, što je u ovim uvjetima nemoguće”, izjavio je Dojčinović.

Nikola Vuleta, voćar iz Bosanske Gradiške, kaže da je urod trešnje u njegovom voćnjaku manji za 70 posto.

Kako ističe, na urod je utjecaj imao i kasni mraz, koji je dodatno oštetio trešnje dok su još bile u cvatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close