Najavljuju uvođenje brojača turista u staroj jezgri grada

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2024. u 14:02

Sada, nažalost, ima puno nepravilnosti koje postoje u Starom gradu, od vanjskog zraka jedinice za klimatizaciju koje su postavljene tamo gdje im ne trebaju…

Mostar planira uvesti brojače turista u staroj gradskoj jezgri te unijeti brojne izmjene u revidirani Plan upravljanja tim dijelom grada zajedno s UNESCO-om kako bi ovo područje ostalo na listi zaštićene svjetske baštine. Vršiteljica dužnosti direktorice Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović kazala je za Klix.ba kako su već imali sastanak s predstavnicima UNESCO-a na kojem je zaključeno da se mora hitno raditi na reviziji Plana upravljanja u starom dijelu grada, što je vrlo važno kako bi ostao na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. “Plan upravljanja starogradskom jezgrom je istekao i uvijek se radi u suradnji s UNESCO-om jer je on ovo područje proglasio zaštićenom svjetskom baštinom. Sada, nažalost, ima puno nepravilnosti koje postoje u Starom gradu, od vanjskog zraka jedinice za klimatizaciju koje su postavljene tamo gdje im ne trebaju, sve do bušenja zidova, postavljanja reklama i načina odlaganja otpada”, kazala je Dilberović. Sve će to, kako je naglasila, biti uvršteno u revidirani Plan upravljanja koji će se morati poštovati i prema kojem će se jasno znati pravila koja određuju što se na tom području smije, a što ne.

“Tako će ostati samo onaj dio tendi u boji bijele kave koje su postavljene u suradnji s Gradom Mostarom, a s ostalim korisnicima dogovorit ćemo da to bude unificirano i da svi ostali imaju iste tende”, pojasnila je Dilberović. Ističe da trenutno u suradnji s Odjelom za gospodarstvo i nekretnine rade na projektu zamjene kanti za smeće koje će se uklopiti u okoliš te da planiraju intenzivirati usluge odvoza otpada kako bi na temperaturama iznad 40 stupnjeva, ne bi se više širili neugodni mirisi. Tako je kao privremeno rješenje predviđeno angažiranje vozila koje bi dva puta dnevno išlo do ugostiteljskih objekata, koje će u međuvremenu svoje smeće odlagati u vreće, a zatim ga odvoziti kako se ne bi odlagalo u kontejnere.

Komentirajte prvi

New Report

Close