MOL-u uvjetno odobrenje za preuzimanje crpki OMV-a u Sloveniji

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2023. u 22:00
Uvjet je prodaja benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell, objavljeno je u Bruxellesu/Shutterstock

Mol je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine.

Europska komisija dala je suglasnost mađarskoj naftnoj tvrtki Mol da preuzme OMV Slovenija. Uvjet je prodaja benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell, objavljeno je u srijedu u Bruxellesu. Prema Margrethe Vestager, izvršnoj potpredsjednici Europske komisije, slovenski potrošači će i dalje imati pristup gorivu po konkurentnim cijenama.

Mol je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine.

Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milijun eura, čime bi došli do mreže od 119 benzinskih servisa u Sloveniji. Mađari pak u Sloveniji imaju 53 servisa. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica.

Europska komisija dobila je posao na provjeri 13. svibnja prošle godine, a mjesec dana kasnije pokrenula je dubinsku istragu.

Budući da je prvobitno izrazio bojazan da će transakcije oslabiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu benzina i dizelskog goriva za fizičke osobe u Sloveniji, kupac je ponudio prodaju grupe Shell 39 benzinskih stanica u Sloveniji, koje trenutno posluju u okviru mreže benzinskih stanica Mol i OMV Slovenija.

Ove obveze u potpunosti otklanjaju zabrinutost za tržišno natjecanje koje je utvrdila Komisija, napisala je Europska komisija u odluci.

Povratne informacije koje su pružili kupcima i konkurentima u tržišnom testu predloženih obveza potvrdile su stajalište Komisije da bi otuđena imovina bila profitabilna aktivnost koja bi omogućila grupi Shell da se učinkovito natječe s kombiniranim subjektom, dodala je.

Komisija je stoga zaključila da predložena transakcija, kako je izmijenjena obvezama, više neće izazvati zabrinutost za tržišno natjecanje. Uvjet je potpuno ispunjenje preuzetih obveza.

Komentirajte prvi

New Report

Close