Mol će prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija

Autor: Poslovni dnevnik , 08. veljača 2023. u 07:00
Mol bi se preuzimanjem OMV-a Slovenija pozicionirao kao drugi najvažniji igrač na slovenskom tržištu/IGOR KRALJ/PIXSELL

Mađarska kompanija u Sloveniji ima 53 benzinske crpke.

Mađarska naftna kompanija Mol ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine s ciljem dobivanja suglasnosti Europske komisije za preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenija, rekli su za STA iz te kompanije.

Ni potvrda ni demantij
Detaljnije informacije ne otkrivaju, samo objašnjavaju da sudjeluju u dubinskoj istrazi Europske komisije. Dnevnik je u ponedjeljak izvijestio da će Mol uskoro početi prodavati neke od 53 benzinske postaje koje kontrolira u Sloveniji.

Iz tvrtke nisu ni potvrdili ni demantirali neslužbene informacije lista, ali su objasnili da s ciljem što bržeg dobivanja suglasnosti Europske komisije za planirano preuzimanje u Sloveniji, odgovaraju na sve zahtjeve za informacijama u sklopu istrage.

“Bude li potrebno, Mol ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine u sklopu ove transakcije, te će o svim bitnim događajima sukladno tome izvijestiti javnost. Proces je još u tijeku, pa ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, navode iz tvrtke. Mol je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine.

Tržišni odnosi
Ugovorena cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milijun eura, čime bi Mađari stekli mrežu od 120 benzinskih postaja, koja je druga po veličini u zemlji. S druge strane, Mol, treći po velićini dobavljač u Sloveniji, ima 53 benzinske postaje.

Daleko najveći je Petrol s 318 prodajnih jedinica. EK dobila je posao na provjeru 13. svibnja prošle godine, au preliminarnoj je istrazi zaključila da bi transakcija mogla znatno smanjiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu motornih goriva u Sloveniji.

Prema Dnevniku, Europska komisija bi u postupku ocjene koncentracije Mola i OMV Slovenija slovensko naftno tržište trebala podijeliti na autocestovno i nekoliko lokalnih tržišta; kad bi se u obzir uzme cjelokupno tržište, planirano preuzimanje bi bilo potvrđeno.

Na cjelokupnom tržištu Mol-ova slovenska podružnica i OMV Slovenija nemaju dominantan položaj na temelju zakonodavstva o tržišnom natjecanju. Ali imaju ga ponegdje u Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close