Modernizacija uz proširenje kapaciteta Luke Prahovo, na Dunavu, treba biti završena do kraja 2024. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2021. u 22:00
Nakon modernizacije u luci će se moći prekrcati daleko više tereta nego danas/Pixabay

U prvoj fazi izvodit će se radovi na infrastrukturi koja obuhvaća operativnu obalu.

Modernizacija i proširenje kapaciteta srpske Luke Prahovo, na Dunavu, s izgradnjom novih skladišnih prostora i prvog zelenog terminala za odlaganje brodskog otpada, izvodit će se u pet faza, javlja portal eKapija.

Jučer je Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture raspisalo natječaj za uslugu izrade natječajnih dokumenata za izvođenje i stručni nadzor građevinskih radova. Vrijednost izrade natječajnih dokumenata iznosi šest milijuna dinara (oko 49,3 tisuće eura).

U prvoj fazi izvodit će se radovi na infrastrukturi koja obuhvaća operativnu obalu. U drugoj fazi radit će se na proširenju prostora luke, a u trećoj se planira izgradnja suprastrukture na zelenom terminal, kao i objekata za kontrolu kolskog ulaza, te postavljanje vage.

Tijekom četvrte faze gradit će se suprastruktura ne području luke. Bit će izgrađenja upravna zgrada, mehaničarska radionica sa skladištem alata i rezervnih dijelova te zatvoreno skladište za generalne i rasute terete.

U posljednjoj fazi gradit će se prostor za prekrcaj tereta osetljivog na atmoferske utjecaje.

Projekt modernizacije Luke Prahovo ima za cilj povećanje prekrcajnih kapaciteta i proširenje gospodarske zone u zaleđu luke, što će otvoriti prostor za privlačenje novih investicija.

Radovi na realizaciji projekta, kako je najavio Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture, trebaju biti završeni do kraja 2024.

“Kada završimo s modernizacijom Luka Prahovo će imati tri puta veći kapacitet u prijemu robe nego danas”, izjavio je Momirović.

Komentirajte prvi

New Report

Close